Μαθαίνω και καλλιεργώ τα φυτά της μεσογειακής και υγιεινής διατροφής

8 Δεκεμβρίου 2016

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα φιλοξενήσει στις 5, 12 και 19 Δεκεμβρίου 2016, από τις 18.00 έως τις 21.00 δωρεάν σεμινάρια με θέμα τη μεσογειακή διατροφή, «Μαθαίνω και καλλιεργώ τα φυτά της μεσογειακής και υγιεινής διατροφής».

Η Μεσόγειος, με το ιδιαίτερο κλίμα και τη βιοποικιλότητά της, αποτελεί μία περιοχή όπου καλλιεργούνται και καταναλώνονται υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα. Η ελιά, το αμπέλι, τα λαχανικά και τα λαχανευόμενα, τα βότανα, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, το μέλι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αποτελούν σήμερα τα βασικά υλικά της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Μέσα από το πρόγραμμα, θα γνωρίσουμε τα σημαντικότερα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, την ιστορία, τη διατροφική τους αξία, τις χρήσεις τους, μαζί με τα μυστικά της παραγωγής και μεταποίησής τους.

Μαθαίνω και καλλιεργώ τα φυτά της μεσογειακής και υγιεινής διατροφής
Μαθαίνω και καλλιεργώ τα φυτά της μεσογειακής και υγιεινής διατροφής

Αναλυτικά τα σεμινάρια «Μαθαίνω και καλλιεργώ τα φυτά της μεσογειακής και υγιεινής διατροφής» περιλαμβάνουν:

  • Παρουσίαση των σημαντικότερων αγροτικών προϊόντων της Μεσογείου και των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών
  • Προδιαγραφές ποιότητας και πιστοποίησης των Μεσογειακών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων
  • Ελιά και ελαιόλαδο στην μεσόγειο . ιστορία, διατροφική αξία, καλλιέργεια της ελιάς – ελαιοποίηση – παρασκευή βρώσιμων ελιών, ποιοτικές προδιαγραφές και αγορά.
  • Αμπέλι και Οίνος. Η καλλιέργεια του αμπελιού και η οινοποίηση του κρασιού.
  • Λαχανικά και λαχανευόμενα (αυτοφυή) της μεσογείου. παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών. Διατροφική αξία, παραγωγή και μυστικά συντήρησης τους
  • Τα βότανα της μεσογείου.
  • Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
  • Τα βότανα της μεσογείου.
  • Παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών, των ιδιοτήτων τους και των τρόπων χρήσης του.
  • Η καλλιέργεια, συλλογή και επεξεργασία τους.
  • Τα όσπρια και τα δημητριακά της μεσογείου. παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών. Διατροφική αξία, παραγωγή και μυστικά συντήρησης τους.
  • Οι ξηροί καρποί και τα φρούτα της μεσογείου / αποξηραμένα φρούτα. Διατροφική αξία, παραγωγή και μυστικά συντήρησης και επεξεργασία τους
  • Το μέλι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η παραδοσιακή, εκτατική εκτροφή, η βιοποικιλότητα και η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων ζωικής παραγωγής της μεσογείου

Σχεδιασμός-Υλοποίηση των σεμιναρίων «Μαθαίνω και καλλιεργώ τα φυτά της μεσογειακής και υγιεινής διατροφής»: Ορέστης Δαβίας, βιολόγος – ερευνητής Παναγιώτης Παπαδόπουλος, γεωπόνος – σύμβουλος βιολογικής γεωργίας Μιχάλης Γκολιομύτης, λέκτορας τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του ΓΠΑ

Δευτέρα 5, 12, 19/12 | 18.00-21.00
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Είσοδος ελεύθερη: Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας.