NUTRI-SCORE προς υποχρεωτική η σήμανση στα προϊόντα διατροφής στην ΕΕ

11 Ιανουαρίου 2022

Τη λήψη μέτρων για να διορθωθούν στρεβλώσεις που δημιουργούνται από το σύστημα διατροφικής σήμανσης Νutri-Score και αφορούν στη διατροφική αξία σημαντικών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής -και δεκάδες ελληνικών τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι- ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη.


Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας στην ερώτηση, αναφέρει ότι η Κομισιόν, “θα εκπονήσει πρόταση για εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας σε επίπεδο ΕΕ έως το τέλος του 2022” και με τον τρόπο αυτό, αφήνει, “σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια σοβαρών αλλαγών στο σύστημα διατροφικής επισήμανσης”, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ευρωβουλευτή.
Το σύστημα Νutri-Score, το οποίο βασίζεται σε αλγόριθμο, συγκεκριμενοποιεί τη σήμανση που μπορεί να αναγραφεί στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων, με στόχο να καταταγούν τα συσκευασμένα τρόφιμα ανάλογα με τη διατροφική τους αξία. Το σύστημα αυτό, μέχρι στιγμής, δεν είναι ούτε υποχρεωτικό, ούτε συνολικά εναρμονισμένο στο σύνολο της ΕΕ.
Ωστόσο το σύστημα Νutri-Score εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα, “εφαρμόζεται στο Βέλγιο, εθελοντικά στην Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Γερμανία, στην Πορτογαλία, στην Δανία και στο Λουξεμβούργο, ενώ το υιοθέτησαν και οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς των τροφίμων, όπως είναι η Νestle και η Danone”, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Νutri-Score, θεσπίζεται η θετική και η αρνητική βαθμολογία που παίρνει ένα τρόφιμο, αφαιρούνται οι αρνητικοί από τους θετικούς βαθμούς και με βάση τον αλγόριθμο του συστήματος, ένα τρόφιμο κατατάσσεται από το Α έως το Ε με την ανάλογη σήμανση και συγχρόνως με το ανάλογο χρώμα. Ωστόσο “λόγω των ελλιπών κριτηρίων στον αλγόριθμο, συχνά παρατηρείται το γεγονός να λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας”, όπως υπογραμμίζεται.