Εστίαση: η επόμενη μέρα

31 Μαρτίου 2021

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, τέσσερα νέα μέτρα στήριξης της εστίασης εφαρμόζονται από τον Απρίλιο.

H επόμενη μέρα της εστίασης, που αναμένει το «πράσινο φως» για την λειτουργία της έπειτα από σχεδόν 6 μήνες σε αναστολή, προβληματίζει τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν τα ταμειακά αποθέματα τους να στερεύουν. Σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις αρχές Απριλίου έρχονται νέα μέτρα στήριξης της εστίασης που στόχο έχουν την επιβίωση των πληγέντων επιχειρήσεων του κλάδου και την ομαλή επανένταξη τους.

Τα νέα μέτρα στήριξης της εστίασης

  • Επιδότηση με τη μορφή κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις της εστίασης που καταγράφουν μείωση τζίρου αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, όταν έρθει η ώρα να επαναλειτουργήσουν. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως μέχρι να επανέλθει ο κλάδος στην κανονικότητα του θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την βιωσιμότητα του.
  • Επιπλέον, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, αναμένεται η παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων που λήγουν. Το σχέδιο είναι να παραταθούν οι μισθώσεις ισόχρονα με την αναστολή λειτουργίας των πληττόμενων επιχειρήσεων. Δηλαδή εάν μια επιχείρηση έχει μείνει κλειστεί με κρατική εντολή για ένα εξάμηνο, η μίσθωση που λήγει να παρατείνεται για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της.
  • Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και τραπεζοκαθισμάτων. Σήμερα μόλις 80-90 Δήμοι επί συνόλου 332 Δήμων εφαρμόζουν τη νομοθεσία και απάλλαξαν τα καταστήματα εστίασης από τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας και από τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών.
  • Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για πάγωμα πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών. Αν το μέτρο εφαρμοστεί οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2022 ενισχύοντας έτσι την ρευστότητα των επιχειρήσεων.