Τα τρώμε με μεγάλη συχνότητα κι ευχαρίστηση, αλλά πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις διαφορές τους. Η αλήθεια είναι ότι πολλά φρούτα και λαχανικά είναι αρκετά γνωστά και αναγνωρίζονται από όλους, αλλά υπάρχουν και μερικά που είναι πολύ δύσκολο να ταξινομηθούν, όπως οι ντομάτες, οι ελιές και το αβοκάντο. Αλήθεια που θα τα ταξινομούσατε; Στα φρούτα ή τα λαχανικά;
Ο πόλεμος φρούτων εναντίον λαχανικών έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν κι έφτασε μέχρι τα δικαστήριο το 1893 με την υπόθεση Nix εναντίον Hedden. Το 1893, οι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κλήθηκαν να αποφασίσουν αν οι ντομάτες είναι φρούτο ή λαχανικό ώστε αντίστοιχα να φορολογηθούν.
Το δικαστήριο αν και αναγνώρισε ότι η ντομάτα βοτανικά είναι φρούτο, ωστόσο έβγαλε την απόφαση πως οι εισαγόμενες ντομάτες θα έπρεπε να φορολογούνται ως λαχανικά με βάση τον "συνηθισμένο" ορισμό των φρούτων και λαχανικών, έτσι όπως χρησιμοποιούνται στην κουζίνα.
Η αλήθεια είναι πως ορισμένα τρόφιμα αν και βοτανικά ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων, γαστρονομικά θεωρούνται λαχανικά.
Βοτανικά μιλώντας ένα φρούτο είναι μια δομή που φέρει σπόρους και που αναπτύσσεται από την ωοθήκη των ανθών του φυτού, ενώ τα λαχανικά είναι όλα τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, όπως οι ρίζες, τα φύλλα και τα στελέχη.
Σύμφωνα με αυτό πρότυπο, τα μήλα, τα κολοκύθια και οι ντομάτες είναι φρούτα, ενώ οι ρίζες, όπως τα παντζάρια, οι πατάτες και τα γογγύλια, τα φύλλα, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και το μαρούλι, και τα στελέχη όπως το σέλινο και το μπρόκολο είναι όλα λαχανικά.
Ωστόσο, πολλά τρόφιμα που είναι βοτανικά φρούτα, όπως οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και οι ντομάτες, θεωρούνται από τους σεφ λαχανικά. Ο λόγος είναι κυρίως η γεύση τους, καθώς αυτά τα φρούτα είναι αλμυρά κι όχι γλυκά.
Για να απολαμβάνουμε τα φρούτα και λαχανικά χρειάζεται να τα καταναλώνουμε στην εποχή τους. Έτσι μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και την πλούσια γεύση τους.
Άνοιξη
Αν σας αρέσουν τα σπαράγγια, η Άνοιξη είναι η εποχή που θα τα απολαύσετε στο έπακρο.
Αγκινάρα, αβοκάντο, άνηθος, αντίδια, αρακάς, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκι, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, παντζάρια, θα τα βρείτε όλα σε αφθονία για να δημιουργήσετε τις πιο γευστικές συνταγές. Μην ξεχνάτε ο Μάιος είναι ο μήνας της φράουλας και με αυτό το φρούτο μπορείτε να δημιουργήσετε συνταγές από παγωτό μέχρι λικέρ που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.
Καλοκαίρι
Το καλοκαίρι συναντάμε τα περισσότερα φρούτα και τα πιο μυρωδάτα λαχανικά. Αχλάδι, βερίκοκα , βύσσινο, κεράσι, καρπούζι, μούσμουλα, πεπόνι, ροδάκινο, φράουλες, σύκα
αγγούρι, αβοκάντο, αρακά, βλίτα, κολοκύθι, μπάμιες, κρεμμύδι, μελιτζάνα, μαϊντανό, ντομάτα, πιπεριά, πατάτα, ραπανάκι, σκόρδο, σπανάκι, φασολάκια, μελιτζάνα, καλαμπόκι, είναι μερικά μόνο από τον μακρύ κατάλογο του καλοκαιριού.
Φθινόπωρο
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι με τον Νοέμβριο, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά από τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, μην ξεχασετε να δοκιμάσετε σταφύλια, είναι πραγματικά στα καλύτερα τους, καρύδια και φιστίκι Αιγίνης που μόλις έχουν πρωτοβγεί. Επίσης, αχλάδια, ακτινίδιο, κυδώνι, λωτός, μήλο, ρόδι, τρυφερά φασολάκια, αλλά και τα πρώτα μοσχομυριστά λεμονάκια χαρίζουν αμέτρητες συνταγές τόσο για λαδερές, όσο και για γλυκές παρασκευές.
Χειμώνας
Με τα πρώτα κρύα του Δεκεμβρίου κάνουν την εμφάνιση τους φρούτα και λαχανικά που θα συνοδεύσουν τις συνταγές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αλλά και τις μυρωδάτες σούπες που επιβάλλει ο καιρός. Αντίδι, αβοκάντο, άνηθος, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Bρυξελλών, μαρούλι, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μήλα, μανταρίνια, πορτοκάλια, αμύγδαλο, κάστανο, ξερά σύκα, σταφίδα, φουντούκι είναι τα πιο γνωστά φρούτα και λαχανικά του χειμώνα. Με τα χειμωνιάτικα φρούτα φτιάξτε μαρμελάδα εσπεριδοειδών και θα έχετε το πιο γευστικό πρωινό!