EN / GR
[email address]

Κατεψυγμένα, η λύση στα τρόφιμα

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι η εύκολη και οικονομική λύση για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα όλο τον χρόνο. Αν και τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν αποτελούν βάση της διατροφής, ωστόσο πολλά τρόφιμα που τα βρίσκουμε στην κατάψυξη του σούπερ μάρκετ είναι πιο θρεπτικά από τα φρέσκα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φυσικά κατεψυγμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από ότι τα φρέσκα λαχανικά που βρίσκονται στο ψυγείο, δεδομένου ότι την στιγμή της συλλογής τους είχαν τη μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει, ότι όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι το ίδιο. Αρχικά χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τα τρόφιμα που βρίσκουμε στην κατάψυξη. Υπάρχουν τα φυσικά τρόφιμα,  εκείνα δηλαδή που συλλέχθηκαν και καταψύχθηκαν αμέσως, όπως τα λαχανικά και τα ψάρια και τα κατεψυγμένα παρασκευάσματα, δηλαδή τα προϊόντα που έχουν προηγουμένως μαγειρευτεί και το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο αγοραστής είναι να τα ζεστάνει πριν από την κατανάλωση. Τα προϊόντα της δεύτερης ομάδας έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά.
Από την άλλη τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι ήδη καθαρά, τα βρίσκουμε ολόκληρα ή τεμαχισμένα και έτοιμα για μαγείρεμα. Επιπλέον, επειδή μεσολαβεί τόσο λίγο χρονικό διάστημα μεταξύ της συγκομιδής και της κατάψυξης, τα προϊόντα αυτά διατηρούν τις θρεπτικές ιδιότητες των φρέσκων λαχανικών, ενώ οι βιταμίνες και ανόργανα συστατικά τους είναι ακόμη υψηλότερα. Για παράδειγμα, η ποσότητα της βιταμίνης C που παρέχει το φρέσκο ​​σπανάκι που καταναλώνεται εντός τριών ημερών από τη συγκομιδή του είναι χαμηλότερη από αυτή που  βρίσκεται στο κατεψυγμένο σπανάκι.

Κατεψυγμένο φαγητό

Η μέθοδος της κατάψυξης είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα της τεχνολογίας, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, από τον καιρό που πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί στο μυαλό μας περισσότερο με διάφορα λαχανικά παρά με το ποιοτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό. Σήμερα στον καταψύκτη του σουπερ μαρκετ συναντά κανείς - εκτός από λαχανικά- πίτες και έτοιμο φαγητό, τα οποία διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Το μυστικό κρύβεται στις ποιοτικές, καλομαγειρεμένες πρώτες ύλες και στην σωστή διαδικασία κατάψυξης τους. 

Τα υπέρ & κατά των κατεψυγμένων προϊόντων 

Υπέρ

  • Υπό την προϋπόθεση ότι τα συστατικά είναι πρώτης τάξεως, τα κατεψυγμένα γεύματα του εμπορίου ενδέχεται να είναι καλύτερης ποιότητας από τα έτοιμα γεύματα που διατηρούνται στο ψυγείο, διότι δε χρειάζονται συντηρητικά.
  • Η κατάψυξη είναι μια έξυπνη μέθοδος συντήρησης του φαγητού
  • Η μέθοδος της κατάψυξης παρατείνει τη διάρκεια των εποχιακών προϊόντων, ιδίως των μαλακών φρούτων όπως τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα κλπ.
  • Έρευνες έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά συχνά έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα φρέσκα. 

Κατά

  • Η ψύξη αλλοιώνει την υφή πολλών λαχανικών όπως το λάχανο, τα φασολάκια, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα καρότα
  • Οι κατεψυγμένες τροφές συχνά υστερούν σε εμφάνιση
  • Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό κατεψυγμένων τροφών είναι πιστοποιημένα βιολογικό.