Για τον Έλληνα, το κρασί πάντα κατατάσσεται στα πέντε πρωτογενή στοιχεία της διατροφής του μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά. Ποτό συνοδευτικό του γεύματος, ηρεμιστικό ή φάρμακο είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τη θρησκεία του. Στην ελληνική κοινωνία το κρασί παρευρίσκεται και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις των ανθρώπων, μοιράζεται μαζί τους τις χαρές και τις λύπες. Κοινωνός της ευτυχίας και της δυστυχίας, σφράγισμα της φιλίας και βάλσαμο στις στενοχώριες, είναι ένας έμπιστος και σταθερός σύντροφος.
Τα χαρακτηριστικά του ελληνικού κρασιού
Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες για να επιλέξει κανείς και περισσότερες από 70 χρησιμοποιούνται στην οινοποίηση. Έχει αποδειχθεί ότι κάποιες κάνουν πραγματικά καλό κρασί, ενώ το κλίμα της κάθε περιοχής συμβάλλει σημαντικά στην γεύση και το άρωμα κάθε κρασιού. Ένα στοιχείο που συμβάλλει επίσης σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών κρασιών είναι η μορφολογία του εδάφους ανά περιοχή και φυσικά η θάλασσα, που δημιουργούν αμπελώνες με διαφορετικά οικοσυστήματα (έδαφος - κλίμα - ποικιλία αμπέλου) όπου παράγονται κρασιά με ποιοτικό χαρακτήρα. Το γλυκό μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας με τους μαλακούς χειμώνες και τα ηλιόλουστα καλοκαίρια διαφοροποιείται από το ελαφρώς ηπειρωτικό κλίμα της Βόρειας Ελλάδας με τους ψυχράοτερους και πιο βροχερούς χειμώνες ή το νησιωτικό με τα θερμά καλοκαίρια και τους αέρηδες. Αυτή η ποικιλομορφία του ελληνικού κλίματος δίνουν και μια μεγάλη γκάμα ελληνικών κρασιών με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά
Βασικές ελληνικές ποικιλίες
Όπως αναφέραμε και παραπάνω στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες από τις οποίες περισσότερες από 70 οινοποιούνται με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το πανέμορφο νησί της Σαντορίνης είναι η πατρίδα του Ασύρτικου. Τα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού και η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο δίνουν ένα γεμάτο λευκό κρασί με κοφτερή οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών και έναν ορυκτό χαρακτήρα.
Το Ξινόμαυρο είναι ο βασιλιάς του βορρά. Αν και το ονομά του δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικό, ωστόσο το Ξινόμαυρο είναι ένα εντυπωσιακά πολύπλοκο και πλούσιο κρασί. Έχει αρώματα λιαστής ντομάτας, ελιάς και κόκκινων φρούτων!
Η Μαλαγουζιά είναι η αρωματική ποικιλία που κινδύνεψε να εξαφανιστεί αλλά πλέον αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες ποικιλίες στην Ελλάδα. Έχει αρώματα λευκών λουλουδιών, μέντας, ροδάκινου, lime και λεμονιού.
Το Αγιωργίτικο, που παραπέμπει σε Sangiovese, δίνει κρασιά που είναι συνήθως βελούδινα, με γεύσεις κόκκινου μούρου, πικάντικο χαρακτήρα και ισορροπημένη οξύτητα. Ένα παλαιωμένο Αγιωργίτικο 5-10 χρόνων πραγματικά εντυπωσιάζει.
Η Μαυροδάφνη είναι μια ποικιλία με βαθύ χρώμα, που είναι γνωστή για τα επιδόρπια κρασιά που δίνει. Τα τελευταία χρόνια πολλοί οινοποιοί κάνουν ξηρά, ερυθρά κρασιά από Μαυροδάφνη. Αυτά έχουν βαθύ χρώμα, μέτριο σώμα και μέτρια προς υψηλή οξύτητα. Έχουν επίσης αρώματα δάφνης, μελανιού, καφέ και μαύρων φρούτων.
Το Μοσχοφίλερο είναι γνωστό για τα λευκά κρασιά του. Εξαιρετικά αρωματικά με νότες τριαντάφυλλου, λουκουμιού και εσπεριδοειδών, έχουν μέτριο σώμα και υψηλή οξύτητα.
Το Βιδιανό απο την Κρήτη έχει ευγενικά αρώματα από βερίκοκο, περγαμόντο, χαμομήλι, λευκά λουλούδια και ροδάκινο και πολύ πολύ διαφορετικό στυλ ανάλογα με το υψόμετρο που καλλιεργείται. Σε μεγάλα υψόμετρα έχει υψηλή οξύτητα και ορυκτό χαρακτήρα ενώ σε χαμηλό υψόμετρο δίνει κρασιά με περισσότερο φρουτώδη γεύση.
Το Λημνιό είναι μία από τις παλαιότερες ποικιλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η προέλευσή του είναι το νησί της Λήμνου, αλλά καλλιεργείται ευρέως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι μια κόκκινη ποικιλία με βοτανικό χαρακτήρα που συνοδεύεται από αρώματα κόκκινων φρούτων.
Εκτός από τις βασικές ποικιλίες, όμως, υπάρχουν και μεμονωμένες που τις συναντάμε σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Ρομπόλα από την Κεφαλονιά. Η Ρομπόλα είναι μια λευκή ποικιλία με λεπτό αρωματικό χαρακτήρα, ελαφρές ορυκτές νότες και μέτρια έως υψηλή οξύτητα.