Τα τυροκομικα προϊόντα είναι από τις πιο αγαπημένες τροφές και όχι άδικα, αφού εκτός από νόστιμα είναι και πηγές θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο. Φέτα, κασέρι, γραβιέρα, cheddar, blue cheese είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα τυριά όσων δεν είναι vegan. Ποια είναι όμως τα πιο ανθεκτικά τυροκομικά;
Πολλοί πιστεύουν ότι το τυρί μπορεί να διατηρηθεί σχεδόν αναλλοίωτο, αρκεί να αφαιρεθεί η επιφάνεια που έχει αρχίσει να μουχλιάζει. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα τυροκομικά προϊόντα είναι ζωντανοί οργανισμοί και για κάποιες κατηγορίες τυριών αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Και έτσι, εύκολα γεννάται το ερώτημα «Πως μπορεί κανείς να διατηρήσει το τυρί;» Η κατάψυξη είναι μια ασφαλής μέθοδος, αλλά και πάλι δεν είναι κατάλληλη για όλα τα τυριά.
Κάθε τυρί είναι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει πως και ο χρόνος συντήρησης και κατάψυξης του είναι διαφορετικός. Υπάρχουν τόσα πολλά είδη τυριών, με διαφορετικές ιδιότητες, που άλλα είναι κατάλληλα για κατάψυξη και άλλα όχι.
Ο γενικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε ποια τυριά αντέχουν στην κατάψυξη, είναι πως τα ημίσκληρα και σκληρά τυριά από πλήρες γάλα αντέχουν στην κατάψυξη, ενώ τα κρεμώδη όχι, αφού όταν ξεπαγώσουν, το τυρόπηγμα και ο ορός γάλακτος διαχωρίζονται, με αποτέλεσμα ένα υδαρές, κοκκώδες, άσχημο στην υφή τυρί.
Ωστόσο, υπάρχουν και σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα, που γίνονται ιδιαίτερα εύθρυπτα μόλις αποψυχθούν.
Κεφαλοτύρι
Γραβιέρα
Φέτα
Κασέρι
Gouda
Emmental
Παρμεζάνα
Μοτσαρέλα
Κατίκι Δομοκού
Μανούρι
Γλυκιά μυζήθρα
Ξινομυζήθρα
Brie
Camembert
Stilton
Τυρί κρέμα
Cottage cheese
Τυριά με χαμηλά λιπαρά
Ο καλύτερος τρόπος να καταψύξετε και να αποθηκεύσετε το τυρί είναι να το τρίψετε και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε σε μικρά σακουλάκια φαγητού κατάλληλα για κατάψυξη. Ανάλογα την χρήση του, μπορείτε να το κόψετε σε μικρά κυβάκια και να το τυλίξετε σφιχτά με μεμβράνη φαγητού.
Αποφύγετε να αποθηκεύετε τα τυριά σας σε μεγάλα κομμάτια. Θα χάσουν την υγρασία τους και θα γίνουν εύθρυπτα. Άλλωστε, η υφή είναι αυτή που αλλάζει όταν ψύχεται και αποψύχεται ένα τυρί.
Για να το ξεπαγώσετε, το μεταφέρετε στην ψύξη για να επανέλθει με φυσιολογικούς ρυθμούς, πάντοτε στην κλειστή σακούλα ψυγείου ή στη μεμβράνη, για να μπορέσει να επανέλθει η υγρασία που «χαθηκε» κατα την ψύξη. Μην ξεχνάτε να ξεπαγώνετε μόνο την ποσότητα του τυριού που θα καταναλώσετε. Όταν το τυρί αποψυχθεί δεν μπορεί να επιστρέψει στο ψυγείο καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων. Τέλος, τα τυριά που έχουν παγώσει καλό είναι να τα καταναλώνετε σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών.