Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεϊνών! Έχει την τιμητική του κατά την περίοδο του Πάσχα, όπου η παράδοση θέλει να βάφουμε κόκκινα αυγά την Μ. Πέμπτη, αλλά επίσης αποτελεί μια οικονομική πηγή πρωτεΐνης, εύκολη στο μαγείρεμα, τη μάσηση και την πέψη, η οποία είναι κατάλληλη τόσο για την διατροφή των βρεφών, όσο και των ηλικιωμένων.
Το αυγό αποτελεί μια φυσική τροφή, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Πλούσιο σε πρωτεΐνη, λίπος, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά δίκαια χαρακτηρίζεται κι ως υπερτροφή. Χαρακτηριστικά, η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του αυγού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κρέατος και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων. Επιπλέον, η περιεκτικότητα του σε λίπος είναι πολύ κοντά στις ιδανικές οδηγίες διατροφής σε λίπη δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λίπη. Περιέχει ακόμη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, σύμπλεγμα βιταμινών Β, αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και χολίνη
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα συσκευασμένα αυγά, πρέπει σε αυτά να αναγράφονται οι εξής πληροφορίες :