EN / GR
[email address]

Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική: ένας κλάδος που συνεχώς εξελίσσεται 


Με λίγο αλεύρι, γάλα και ζάχαρη ο αρτοποιός δημιουργεί τα πιο γευστικά αρτοσκευάσματα και ο pastry chef τις πιο γλυκές συνταγές.  

Ο κλάδος της Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους στο χώρο της εστίασης και κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην βιομηχανία των τροφίμων, καθώς καμία κουζίνα δεν χαρακτηρίζεται ολοκληρωμένη χωρίς τα αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί ή κι ένα καλό γλυκό. 

Αρτοποιία - Ζαχαροπλαστική και παράδοση 
Η αρτοποιία, η οποία δουλεύει με πρώτη ύλη το αλεύρι, έχει αποδείξει ότι οι ρίζες της ξεκινούν από την προϊστορία κι αυτό γιατί το ψωμί έχει καταλυτική παρουσία στην διατροφική πυραμίδα του ανθρώπου. Ο αρτοποιός με την βοήθεια της τεχνολογίας κατά την πάροδο των αιώνων έχει βελτιώσει πάρα πολύ ποιοτικά και γευστικά αυτό που αποκαλούσαν οι αρχαίοι «άρτο».
Η Ζαχαροπλαστική είναι μια μορφή τέχνης και συγκεκριμένα η τέχνη των γλυκών, που συνδυάζει δεξιοτεχνία και ποιότητα! Οι συγκεκριμένες δόσεις και τα ακριβή συστατικά είναι αυτά, από τα οποία εξαρτάται το αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, η Ζαχαροπλαστική χωρίζεται σε δύο ευρείες κατηγορίες: αρτοποιήματα και γλυκά.

Η δυναμική του κλάδου 
Ο κλάδος της Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων. Τα αρτοσκευάσματα και το επιδόρπιο αποτελούν απαραίτητα συμπληρώματα στο καθημερινό διαιτολόγιο. Το ψωμί αποτελεί βασικό συνοδευτικό κάθε γεύματος, ενώ το επιδόρπιο έρχεται να ολοκληρώσει το καθημερινό μας μενού με γευστικό τρόπο. Αυτός ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες. Μάλιστα ο τομέας Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής συνδέεται άρρηκτα με τον τουριστικό τομέα, γεγονός που κατατάσσει τον Τεχνικό Αρτοποιό-Ζαχαροπλάστη μεταξύ των πλέον δυναμικών και δημοφιλών επαγγελματιών. Σήμερα ο κλάδος έχει εξελιχθεί και συνεχώς πρωτοπορεί συνδυάζοντας παραδοσιακές γεύσεις με νέες τεχνικές. 

Η άνοδος της Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
Τα τελευταία χρόνια, τόσο η προβολή μέσω των ΜΜΕ όσο και η εξέλιξη στον τομέα της δημιουργικής γαστρονομίας έχει φέρει σημαντική άνοδο στον κλάδο. Η τέχνη τόσο της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής ακολουθώντας τις σύγχρονες ανάγκες διατροφής έχει δημιουργήσει αλμυρές και γλυκές συνταγές χωρίς γλουτένη, vegan, από αλεύρι ολικής άλεσης ή πολύσπορο, χωρίς ζάχαρη, με στέβια και πολλά ακόμη. 
Η φαντασία, η συνεχής εξέλιξη, ο πειραματισμός, η δεξιοτεχνία και η χρήση ποιοτικών πρώτων υλών είναι τα χαρακτηριστικά του κλάδου, ο οποίος έχει ανοδική πορεία.  Η Αρτοποιία / Ζαχαροπλαστική είναι μια τέχνη που συνδυάζει την ποιότητα με τη γεύση και την αισθητική παρουσίαση.