Η Ελλάδα μπορεί να είναι γνωστή για τα πολλά αλμυρά, παραδοσιακά της πιάτα, αλλά έχει και μία γλυκιά πλευρά που συχνά μένει στο περιθώριο. Από τις Κυκλάδες μέχρι την Βόρεια Ελλάδα, η χώρα μας έχει πλούσια παράδοση σε παραδοσιακά γλυκά και σε συνταγές, πολλές από τις οποίες έχουν κάνει το γύρω του κόσμου.
Από τα πλέον παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα, θεωρείτε και το γλυκό του κουταλιού το οποίο και δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, απ’ την ανάγκη των ανθρώπων να συντηρήσουνε τα φρούτα και λαχανικά που τους περίσσευαν απ’ τη σοδιά. Οι νοικοκυρές τα στέγνωναν στον ήλιο, τα έβραζαν για να φτιάξουν μαρμελάδες ή τα συντηρούσαν σε σιρόπι.
Ο όρος «γλυκό του κουταλιού» αποτελούσε το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα για όλα τα νοικοκυριά και οι καλεσμένοι έδειχναν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Αρχικά κερνούσαν τα εν λόγο γλυκά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια. Αργότερα επικράτησε το κέρασμα σε μικρά πιατάκια.
Στα νεότερα χρόνια της Ελληνικής ιστορίας άλλα ακόμα και σήμερα, τα γλυκά του κουταλιού μπορεί να τα βρει κανείς σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό ενώ τα τελευταία χρόνια έχουνε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή και στους τουρίστες που επιλέγουν να τα παίρνουν μαζί τους και ως δώρα ή φιλέματα πίσω στις χώρες τους.
Το λουκούμι μπορεί να έχει πολίτικη προέλευση, αλλά ταυτόχρονα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Σύρο. Λέγεται πως το νερό του νησιού κάνει την γεύση τους ασυναγώνιστη.
Τα αμυγδαλωτα της Άνδρου θεωρούνται από τα πιο διάσημα και ο λόγος είναι η παράδοση που έχει το νησί στα γλυκά με βάση το αμύγδαλο. Η συνταγή είναι απλή, αλλά γευστική και περιέχει αλεσμένο αμύγδαλο, ασπράδια αβγών και ανθόνερο για άρωμα.
Τα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού είναι τα αγαπημένα των Ελλήνων και το ρεβανί είναι πολύ ψηλά στην λίστα. Αυτός ο σιροπιαστός πειρασμός της Βέροιας, από σιμιγδάλι και γιαούρτι, αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες -κι όχι μόνο - του βορρά.
Στη Σίφνο συναντάμε τη μελόπιτα. Έχει βάση ανάλατη μυζήθρα (ή ανθότυρο) και το μέλι και συνοδεύει τέλεια τον πρωινό καφέ.
Το παστέλι είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκά που μπορεί να χρονολογηθεί στην αρχαία Ελλάδα. Μπορεί κανείς να το βρεί από το σούπερ μάρκετ και το περίπτερο μέχρι τα καταστήματα που πωλούν βιολογικά προϊόντα. Η πόλη που έχει ένα από τα πιο διάσημα παστέλια, ωστόσο, είναι η Καλαμάτα.
Μπουγάτσα: Είναι το γλυκό της Θεσσαλονίκης και κερδίζει την καρδιά οποίου την δοκιμάσει. Ο λόγος για την μπουγάτσα! Πρόκειται για ένα γλυκό ταψιού, με λεπτό φύλλο και πλούσια κρέμα.
Κουραμπιέδες: Νόστιμες τραγανές μπαλίτσες γεμάτες άχνη, βούτυρο, ροδόνερο και αμύγδαλα. Οι κουραμπίεδες αποτελούν ουσιαστικά είδος μπισκότου το οποίο έχει διπλοψηθεί. Οι πιο διάσημοι κουραμπιέδες είναι αυτοί της Καρβάλης καθώς από εκεί διαδόθηκαν σε όλη την Ελλάδα.
Μελομακάρονα: Γεμάτα μέλι, τραγανά, πασπαλισμένα με καρύδι μοσχομυρίζουν μπαχαρικά. Τα μελομακάρονα εντυπωσιάζουν για την γεύση και το άρωμα τους κι αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων.