Πρωταθλητές τα τρόφιμα και ο τουρισμός

Μελέτη της ICAP αναγνωρίζει ως πρωταθλητές της ελληνικής οικονομίας τα τρόφιμα και τον τουρισμό.

Τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP αποκαλύπτουν πως ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας ήταν οι πρωταθλητές του 2015 καθώς σε αυτούς σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρά τις όποιες αντιξοότητες τα στοιχεία δείχνουν πως το 2015 οι ελληνικές εταιρείες κατόρθωσαν να επιδείξουν αντοχή αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία των περασμένων ετών.

Πρωταθλητές τα τρόφιμα και ο τουρισμός
Πρωταθλητές τα τρόφιμα και ο τουρισμός

Για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ICAP Group Νικήτα Κωνσταντέλλο, το 2015 αποτέλεσε το έτος «ορόσημο που σηματοδότησε την εντυπωσιακή επάνοδο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, ως σύνολο, και το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου συσσώρευσης ζημιών». Αυτό όμως που συμβαίνει τη χρονιά που διανύουμε είναι αρκετά διαφορετικό.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Το πρώτο τρίμηνο του 2017, η αγορά βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε τέλμα αβεβαιότητας και η οικονομία παραμένει ευάλωτη, λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών εταίρων της, γεγονός που «παγώνει» την οικονομική δραστηριότητα. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «αξιολόγησης» προκειμένου να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά οικονομικής σταθερότητας, να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να επικρατήσει ομαλή ροή χρηματοδότησης στην αγορά, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν απρόσκοπτα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Πρωταθλητές τα τρόφιμα και ο τουρισμός
Πρωταθλητές τα τρόφιμα και ο τουρισμός

Τα στοιχεία που αναφέρονται παρουσιάζονται στην ετήσια έκδοση της ICAP Group «Η Ελλάδα σε Αριθμούς» και προέρχονται από τα συγκεντρωτικά οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού εταιρικού τομέα για τους δώδεκα κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας με βάση τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης που συλλέχθηκαν από 16.168 επιχειρήσεις μέσα στη διετία 2014-2015.

Η επεξεργασία των συγκεντρωτικών μεγεθών για 15.771 επιχειρήσεις, εξαιρουμένων αυτών του χρηματοπιστωτικού τομέα, δείχνει πως ο συνολικός κύκλος εργασιών τους σημείωσε πτώση κατά 2,8% μέσα στη διετία 2014-2015 και διαμορφώθηκε κατά προσέγγιση στα 128 δισ. ευρώ.