Μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;

Ο Γάλλος βιολόγος και ενδοκρινολόγος Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί και ο συνεργάτης του Γάλλος σεφ Ζερόμ Ντουζελέ βρέθηκαν στην Αθήνα για να μας δείξουν ότι μπορεί να υπάρξει και «φυσική» κουζίνα. Άραγε καταναλώνουμε μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;

Οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι πολέμιοι της Monsanto έδωσαν το παρών σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Διαχείρισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών και Κινδύνων») και το Τμήμα Βιοτεχνολογίας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Τοξικολογίας»). Ο βιολόγος και ενδοκρινολόγος Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί και ο συνεργάτης του Γάλλος σεφ Ζερόμ Ντουζελέ δεν δίστασαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στα συμφέροντα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων αλλά και στον πλημμελή έλεγχο που πραγματοποιούν οι αρμόδιες επιστημονικές και δημόσιες εποπτικές Αρχές στα τρόφιμα.

Μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;
Μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο Σεραλινί και ο Ντουζελέ μία σειρά από φυσικά αρώματα και από άλλες φυτικές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν το «αντίδοτο» στις τοξίνες και στις ποικίλες χημικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και προέρχονται από λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης κ.α. Ο Σεραλινί ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις του αποκαλύπτοντας πως τον στόχο των διαφόρων επιχειρηματικών λόμπι και κατά κύριο λόγο της πολυεθνικής αγροχημικής και βιοτεχνολογικής εταιρίας Monsanto καλύπτουν και οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές για την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη (EFSA) και στις ΗΠΑ (FDA) δίνοντας εγκρίσεις για κυκλοφορία διατροφικών προϊόντων χωρίς να πραγματοποιούν επαρκείς ελέγχους λειτουργώντας υπό τη συγκαλυμμένη πίεση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;
Μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;

Ωστόσο ο βιολόγος διαχώρισε τους χρήσιμους μεταλλαγμένους οργανισμούς οι οποίοι έχουν βρει εφαρμογή στην ιατρική και φαρμακευτική έρευνα από τους τοξικούς οι οποίοι φτάνουν στον καταναλωτή και έθεσε επί τάπητος τη διττή μορφή του προβλήματος καθώς πέρα από τα τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και στη βιομηχανία τροφίμων υπάρχουν και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα τα οποία προωθούνται από τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας. Αναφερόμενος στις επιστημονικές έρευνες στάθηκε στο γεγονός ότι ακόμα και γονίδια μωρών φέρουν ίχνη διαταραχής εξαιτίας των συγκεκριμένων χημικών. Δίνοντας συγκεκριμένη εικόνα στο πρόβλημα αναγνώρισε ως έναν από τους βασικούς ενόχους το ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto το οποίο δύναται να είναι έως και 100.000 φορές πιο τοξικό από ότι η βασική δραστική του ουσία γλυφοσάτη.

Μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;
Μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;

Βιολογική κουζίνα η λύση στο πρόβλημα

Η πρόταση-λύση των δύο ανδρών περιγράφεται στο βιβλίο τους «Μαγειρικές απολαύσεις ή κρυφά δηλητήρια;» στα γαλλικά («Η μεγάλη απάτη της υγείας» στην αγγλική έκδοση) προτείνοντας τρόπους μαγειρικής συνδυάζουν την απόλαυση με την αποτοξίνωση. Η πρόταση της βιολογικής κουζίνας με συγκεκριμένα φυτικά συστατικά αποτελεί τη βασικότερη θέση τους καθώς όπως υποστηρίζει ο Σεραλινί τα αρώματα των φυτών μπορούν να ενεργοποιήσουν στο σώμα τα κατάλληλα γονίδια, που θα παράγουν ένζυμα ικανά να «καθαρίσουν» τον οργανισμό από τα τοξικά χημικά. Η θέση υποστηρίζεται και από τα αποτελέσματα προσφάτων πειραμάτων του σε αρουραίους όπου έγινε φανερό πως ακόμα και μικρές δώσεις από κοινά φυτικά αρώματα έχουν τη δυνατότητα να αποτοξινώσουν τα πειραματόζωα από τις επιπτώσεις του Roundup.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με τη σειρά του ο Ντουζελέ «το φαγητό πρέπει να είναι το πρώτο φάρμακό μας» και συνέχισε λέγοντας «η εντατική γεωργία μολύνει τα οικοσυστήματα και στη συνέχεια το σώμα μας. Για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να αρνηθούμε τα βιομηχανικά προϊόντα στην κουζίνα μας».