Τα επισκέψιμα οινοποιεία των Κυκλάδων μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία της οινοποιίας αλλά και τους ίδιους τους αμπελώνες.
Οινοποιείο Μωραΐτη – Πάρος
Η ιστορία του οινοποιείου της οικογένειας Μωραΐτη ξεκίνησε το 1910 από τον Μανώλη Μωραΐτη ο οποίος καλλιεργούσε τα δικά του αμπέλια ενώ οινοποιούσε και σταφύλια από εκλεκτές καλλιέργειες του νησιού. Βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου δίπλα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων. Ένα εντυπωσιακό πετρόκτιστο κτίσμα με θέα των ιδιόκτητο αμπελώνα των 100 στρεμμάτων στον οποίο η 4η γενιά της οικογένειας καλλιεργεί γνωστές και σπάνιες γηγενείς ποικιλίες του νησιού συνδυάζοντας την παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία με σκοπό την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Το οινοποιείο διαθέτει και μουσειακό τμήμα με παλαιού τύπου οινοποιητικά μηχανήματα ενώ επισκέψιμοι είναι και οι αμπελώνες. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι λευκά και ερυθρά κρασιά του έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ ενώ διακρίσεις έχουν κερδίσει τα Malvasia Πάρος (παλαίωση 4 ετών) και ΑΜΜΑ (παλαίωση 4 ετών).
Info: Οινοποιείο Μωραΐτη, Νάουσα Πάρος, τηλ.: 22840-51350. Επισκέψιμο Δευτ. – Σάβ. (10:00–20:00), Κυρ. (12:00–20:00). http://moraitiswines.gr/
Vassaltis Vineyards – Σαντορίνη
Πρόκειται για το νεότερο οινοποιείο του νησιού το οποίο παρήγαγε το πρώτο του κρασί το 2014. Η μπουτίκ νοοτροπία του αποτελεί και εκδήλωση του σαφούς οινοτουριστικού προσανατολισμού του οινοποιείου που το 2015 βραβεύτηκε από το έγκυρο περιοδικό Decanter για το καλύτερο ελληνικό Ασύρτικο. Συνολικά υπάρχουν 40 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων ενώ η ξενάγηση δίνει και τη δυνατότητα δοκιμής των τεσσάρων κρασιών του οινοποιείου με τη συνοδεία γευστικών τάπας.
Info: Vassaltis Vineyards, Βουρβούλος, Σαντορίνη, τηλ.: 22860-22211. Επισκέψιμο 11.00-20.00. http://vassaltis.com/
Οινοποιείο Βενετσάνου – Σαντορίνη
Εντυπωσιακό σε όψη αλλά και σε παραγωγή το οινοποιείο το οποίο χτίστηκε ή μάλλον καλύτερα «λαξεύτηκε» στον γκρεμό το 1949. Υπήρξε το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο του νησιού ενώ η ανακαίνισή του ακολούθησε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αξιοποιώντας τον μουσειακό εξοπλισμό του. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μία άκρως επεξηγηματική ξενάγηση αλλά και να δοκιμάσουν αξιόλογα κρασιά όπως η Σαντορίνη, το Νυχτέρι, η Μανδηλαριά και το Αναγαλλίς.
Info: Οινοποιείο Βενετσάνου, Καλντέρα Μεγαλοχωρίου, Σαντορίνη, τηλ.: 22860-21100. Επισκέψιμο 10.00-20.00 (1-30 Απρίλη) και 10.00-21.00 (Μάιο-Οκτώβριο). http://venetsanoswinery.com/
Οινοποιείο Μάναλη – Σίκινος
Σύμφωνα με τον Πλίνιο και τον Στέφανον τον Βυζάντιο το αρχαιότερο όνομα της Σίκινου ήταν «Οινόη» στην αναβίωση λοιπόν των αμπελώνων που έδωσαν αυτό το όνομα στο νησί των Κυκλάδων εστίασε η οικογένεια Μάναλη. Το επισκέψιμο οινοποιείο άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2008 και λειτουργεί έως και σήμερα από τις 18.00 μέχρι αργά το βράδυ τη θερινή περίοδο. Για τη λειτουργία του χρησιμοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ μετά τη δύση του ηλίου γίνεται καθημερινά ξενάγηση στην κάβα του οινοποιείου και παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το οινοποιείο Μάναλη παράγει τέσσερις ετικέτες κρασιών το «Εν Λευκώ» (Ασύρτικο, Αϊδάνη, Μονεμβασία), το Ροζέ (Αϊδάνη, Μαυροτράγανο), το «Εν Θερμώ» (Μαυροτράγανο, Μαντηλαριά, Φωκιανό) και το ξεχωριστό «Λιοσάτο» (Ασύρτικο, Αϊδάνη, Μαυροτράγανο, Μονεμβασιά, Φωκιανό, Λιμιώνα) το οποίο παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για δύο χρόνια και συνοδεύει ιδανικά φρούτα και γλυκά. Στη βεράντα του οινοποιείου λειτουργεί και το εστιατόριο Στροφυλιά με προσεκτικά επιλεγμένες γαστρονομικές προτάσεις.
Info: Οινοποιείο Μάναλη, Χώρα, Σίκινος, τηλ.: 6932-272854 (Οινοποιείο), 6996-670910 (Εστιατόριο Στροφυλιά). Επισκέψιμο καθημερινά από τις 18.00 μέχρι αργά το βράδυ. http://www.manaliswinery.gr/
Οινοποιείο Κωνσταντάκης – Μήλος
Κοντά στο χωριό Πολλώνια στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι αμπελώνες του Οινοποιείου Κωνσταντάκη. Εδώ ο Κώστας Μάλης ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση οινοποιεί από το 2013 τέσσερα κρασιά από τοπικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μανδηλαριά, η Μονεμβάσια, το Μαυροτράγανο, το Αϊδάνι, το Σαββατιανό και το Ροδίτη. Τα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού αλλά και η παραδοσιακή οινοποίηση χαρίζουν στα κρασιά μοναδική γεύση και άρωμα. Η οινοποίηση γίνεται με αυτόχθονες ζύμες σε υπόσκαφες σπηλιές που προσφέρουν την κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα Σπηλιά Λευκό, Ροζέ, Κόκκινο και τη Ρετσίνα με τη συνοδεία υπέροχων ντόπιων τυριών σε έναν ειδυλλιακό χώρο.
Info: Οινοποιείο Κωνσταντάκης, Πολλώνια, Μήλος, τηλ.: 6936-644481, 6982-594859. Επισκέψιμο από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο (17.30-20.30) ή κατόπιν συνεννόησης. http://www.kostantakis.gr/
Οινοποιείο Χρυσολωρά – Σέριφος
Στη θέση «Φλάσκος» της Σερίφου με θέα την παραλία του Πλατύ Γιαλού βρίσκεται το οινοποιείο του Χρήστου Χρυσολωρά. Από οινοποιητική οικογένεια και με ιδιόκτητους ξηρικούς και βιολογικά πιστοποιημένους αμπελώνες δημιούργησε ένα σύγχρονο οινοποιείο στο οποίο παράγονται δύο κρασιά το λευκό και το ροζέ «Ξηρό Χωριό» από καθαρά τοπικές ποικιλίες. Στο χώρο του οινοποιείου πραγματοποιούνται γευστικές δοκιμές ενώ οι εγκαταστάσεις είναι επισκέψιμες κατόπιν συνεννόησης.
Info: Οινοποιείο Χρυσολωρά, Σέριφος, Κυκλάδες, τηλ.: 22810-51216. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. https://chrysoloras.gr/