Έξι γυναίκες από τη Λιβαδειά δημιούργησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Έρκυνα» με στόχο την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και της τοπικής γαστρονομίας.
Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν πρωτότυπες ιδέες και δημιουργικότητα. Αυτή τη σκέψη πρέπει να είχαν οι έξι γυναίκες από τη Λιβαδειά Βοιωτίας όταν πήραν τη μεγάλη απόφαση να δημιουργήσουν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Έρκυνα» η οποία βάσει καταστατικού ίδρυσης στοχεύει στην προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κάθε νέα δράση της «ΕΡΚΥΝΑ» δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας δίνοντας τη δυνατότητα απόκτησης εισοδήματος σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να το πετύχουν. Γλυκά του κουταλιού, λικέρ, μαρμελάδες, σάλτσες και ζυμαρικά είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που έχει δημιουργήσει η «ΕΡΚΥΝΑ» από ντόπια αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διαθέτει σε διάφορα σημεία της Ελλάδας από εκλεκτά ντελικατέσεν της Αθήνας μέχρι τα μακρινά χωριά της Βόρειας Ελλάδας.
Έμπνευση από τη νύμφη
Βεβαιως, έμπνευση και έμβλημα της Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Έρκυνα» είναι η Νύμφη Έρκυνα από την ελληνική μυθολογία. Η Έρκυνα ήταν κόρη του Τροφωνίου και φίλη της Περσεφόνης κόρης της θεάς Δήμητρα προτού εκείνη απαχθεί από τον Πλούτωνα. Οι δύο τους συνήθιζαν να παίζουν στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς. Παίζοντας μία μέρα τα δύο κορίτσια κυνήγησαν μία χήνα κοντά στην πόλη, στο άλσος του Τροφωνίου. Εκείνη τους ξέφυγε και κρύφτηκε σε μία σπηλιά κάτω από μία πέτρα. Όταν η Περσεφόνη σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα κρυστάλλινα νερά πετάχτηκαν από τη γη δημιουργώντας την πηγή της Έρκυνας.
Μία νέα μορφή επιχειρηματικότητας
Η οικονομική κρίση και η ανεργία ήταν οι αιτίες που οδήγησαν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ στην αναζήτηση μία νέας επαγγελματικής δραστηριότητας. Όλες ήταν νοικοκυρές οι οποίες γνώριζαν πολύ καλά τα μυστικά της κουζίνας και είχαν τελειοποιήσει με τον καιρό παραδοσιακές συνταγές οι οποίες μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά. Αναζητώντας την ιδανική μορφή της επιχείρησης τα μέλη επέλεξαν τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) καθώς είναι Αστικοί Συνεταιρισμοί με κοινωνικό σκοπό, αλλά που μπορεί εκ του Νόμου να διαθέτουν και την εμπορική ιδιότητα. Μία νέα μορφή επιχειρηματικότητας με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό ου μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις στο φλέγον ζήτημα της οικονομικής κρίσης. Καθώς η «Έρκυνα» στοχεύει στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και στην προαγωγής της κοινωνικής αλληλεγγύης πραγματοποιεί πολλές παράλληλες δράσεις ενώ συνεργάζεται με πλήθος Φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , οι Δήμοι της Βοιωτίας και το Επιμελητήριο.