Πετιμέζι: το μυστικό της γιαγιάς για μια ζωή γεμάτη υγεία

8 September 2018

Το παραδοσιακό Πετιμέζι κάνει το απόλυτο comeback και κερδίζει μια θέση στην διατροφή μας ως ένα ιδιαίτερα γευστικό και ωφέλιμο συστατικό για την υγεία μας.

Από την Aρχαία Ελλάδα στην σύγχρονη κουζίνα, το Πετιμέζι αποτελεί ελιξίριο υγείας και ενέργειας, με τη γλύκα και την θρεπτική αξία του σταφυλιού. Κι αυτό φαίνεται να το γνωρίσουν καλά στο γραφικό Νεοχώρι του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων του νομού Βοιωτίας. Τα παραδοσιακά προϊόντα Πρεβύζης με τον διακριτικό τίτλο “Της γιαγιάς τα μυστικά” από τη νεοσύστατη οικοτεχνική μονάδα παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων διατροφής που βρίσκεται εκεί, έρχονται να μας «μυήσουν» στα μυστικά του πετιμεζιού. Οι αμπελώνες της οικογένειας, που καλλιεργούνται ακολουθώντας ορθές γεωργικές πρακτικές, μας δίνουν μούστο από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών, που στη συνέχεια γίνεται πετιμέζι, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς. Το πρώτο προϊόν της οικοτεχνικής μονάδας δημιουργήθηκε το 2016, κάνοντας περήφανους τους παραγωγούς του για την ποιότητά του, την γεύση του και τις γαστριμαργικές απολαύσεις που υπόσχεται.

Το σημερινό πετιμέζι ξαναβρίσκει δειλά-δειλά την θέση του στην υψηλής αισθητικής κουζίνα για απόλυτες γαστριμαργικές απολαύσεις. Κι όχι άδικα αφού διαθέτει υψηλή διατροφική αξία. Το πετιμέζι αποτελεί άριστη πηγή σιδήρου, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, είναι ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα και κορυφαία πηγή ενέργειας.

Χρήσεις του πετιμεζιού

• Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για μαρινάρισμα των κόκκινων κρεάτων και των πουλερικών, για γλυκόξινα πιάτα, σε παλαιωμένα κίτρινα, μπλε καθώς και κατσικίσια τυριά. Τα έντονα αρώματα συμπύκνωσης, χαρίζουν εξαιρετική γεύση στα φαγητά και ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

• Προστίθεται σε ψάρια και λαχανικά, χρησιμοποιείται ως dressing σαλατών (εξαιρετικές οι βινεγκρέτ με πετιμέζι για πανδαισία πράσινων σαλατών με ξηρούς καρπούς), ως σιρόπι σε παγωτά, γλυκά και σε τάρτες. Τρώγεται ευχάριστα με γιαούρτι και δημητριακά, με τον καφέ και το γάλα και φυσικά για να έχουμε όλο το χρόνο γευστικά μουστοκούλουρα.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΡΕΒΥΖΗΣ “ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ”
ΝΕΟΧΩΡΙ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΜΑΚΗΣ ΠΡΕΒΥΖΗΣ
ΤΗΛ.: 6972134393