Συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες

20 August 2018

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον σκοπό εκπόνησης έρευνας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες.

Η καρδιά των Ελλήνων μελισσοκόμων χτυπά στις Κυκλάδες, και οι νέες γενιές φιλοδοξούν να συνεχίσουν να προσφέρουν το νέκταρ των θεών. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την μελισσοκομία στα νησιά των Κυκλάδων, ομως το τελευταίο διάστημα ο κλάδος διέρχεται κρίση. Πολλοί μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται ότι είτε χάνουν μελίσσια, είτε τα βλέπουν να μην αναπτύσσονται ικανοποιητικά και να μην γίνονται παραγωγικά. Για το λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνολικού προϋπολογισμού 19.900 ευρώ.

Φορέας υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δια του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή, Πασχάλη Χαριζάνη. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2018, όπου μέχρι τότε, με την σωστή καθοδήγηση, οι μελισσοκόμοι θα έχουν προετοιμάσει τα μελίσσια τους κατάλληλα για τον χειμώνα, που είναι η αφετηρία της επόμενης χρονιάς.

Χατζημάρκος
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελισσοκομία στις Κυκλάδες είναι ένας δυναμικός κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής και έχει συμπεριληφθεί στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το χρονικό διάστημα 2014 – 2020.

Μελισσοκομοι

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι:

● Η δημιουργία ερωτηματολογίου ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και η κατανομή του στα νησιά των Κυκλάδων.

● Επιτόπιες επισκέψεις από τα μέλη του εργαστηρίου σε μελισσοκομεία και δειγματοληψίες, με σκοπό τη διάγνωση των προβλημάτων λόγω ασθενειών, δηλητηριάσεων ή άλλων αιτίων.

● Ανάλυση δεδομένων και σύνταξη έκθεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

● Ενημέρωση και καθοδήγηση των μελισσοκόμων ανά νησί, για την επίλυση των προβλημάτων.