10 ταινίες που ανοίγουν την όρεξη

1 August 2017

Κινηματογραφικά καρέ από 10 κορυφαίες ταινίες που μας ανοίγουν την όρεξη.

Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική υπήρξαν πάντα ένα αγαπημένο θέμα του κινηματογράφου εμπνέοντας για τα πιο απολαυστικά καρέ. Εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις 10 ταινίες που ανοίγουν την όρεξη!

Η γιορτή της Μπαμπέτ (1987)
Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Αξέλ Παίζουν: Στεφάν Οντράν, Γιαρλ Κιουλέ, Μπίμπι Άντερσον
Μία Γαλλίδα, η Μπαμπέτ, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ψαροχώρι της Δανίας όπου βρίσκει απασχόληση ως οικονόμος δύο ανύπαντρων γυναικών. Όταν κερδίζει το λαχείο αποφασίζει να δημιουργήσει στην κουζίνα της ένα ευχαριστήριο δείπνο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ορτύκια με φουά γκρα και σάλτσα από τρούφες, μπλίνις με χαβιάρι και μπαμπάδες με ρούμι και ξερά σύκα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του κι ο Εραστής της (1989)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Γκρίναγουεϊ Παίζουν: Ρισάρ Μπορινζέ, Μάικλ Γκαμπόν, Έλεν Μίρεν, Άλαν Χάγουαρντ
Σε μία ιδιαίτερη ταινία με κοστούμια του Ζαν Πολ Γκοτιέ κι έντονους συμβολισμούς δεν θα μπορούσε να λείπει ένα πολυτελέστατο οργιώδες δείπνο με τον κλέφτη στο… επίκεντρο. Το μενού περιελάμβανε σούπα με φουά γκρα, φιλέτο πέρκας με οστρακοειδή αλλά και ψητό κοτόπουλο με τρούφα όμως ο σεφ έχει γνώσεις και για το πιο ακραίο και ανατριχιαστικό μαγείρεμα.

Eat Drink Man Woman (1994)
Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι Παίζουν: Σιχούνγκ Λανγκ, Γιου-Γουέν Γουάνγκ, Τσιέν Λιέν Γου
Μία οικογένεια προετοιμάζει το γεύμα της το οποίο φυσικά είναι εμπνευσμένο από την κινέζικη κουζίνα. Η ιστορία ενός σεφ και των παιδιών του που φέρνει εικόνες, χρώματα και γεύσεις από την Ταϊπέι με αρκετό χιούμορ και φαντασία.

Eat Drink Man Woman (1994)
Eat Drink Man Woman (1994)

Big Night (1996)
Σκηνοθεσία: Κάμπελ Σκοτ, Στάνλεϊ Τούτσι Παίζουν: Τόνι Σαλχούμπ, Στάνλεϊ Τούτσι, Μαρκ Άντονι
Δύο αδέρφια Ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ σερβίρουν τις πιο γκουρμέ συνταγές στο εστιατόριό τους, τα πράγματα όμως δεν πάνε καλά γιατί η περιοχή δεν έχει τους ανάλογους πελάτες. Αποφασίζουν λοιπόν να δημιουργήσουν ένα μενού ανάλογο του πελατολογίου τους με άφθονη ιταλική κουζίνα! Χειροποίητα ζυμαρικά, μεσογειακά αρωματικά, εικόνες και γεύσεις που είναι σαν να τις έχεις μπροστά σου!

Chocolat (2000)
Σκηνοθεσία: Λασσε Χάλστρομ Παίζουν: Ζιλιέτ Μπινός, Τζούντι Ντενς, Άλφρεντ Μολίνα, Τζόνι Ντεπ
Το πιο σοκολατένιο ζαχαροπλαστείο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ήρθε στις οθόνες μας από μία γαλλική επαρχία του 1959 όπου μία Γαλλίδα αποφασίζει να κάνει μαζί με την κόρη της το νέο επαγγελματικό της βήμα συνεπαίρνοντας τους κατοίκους της περιοχής με τις δημιουργίες της.

Chocolat (2000)
Chocolat (2000)

Πολίτικη Κουζίνα (2003)
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης Παίζουν: Γιώργος Χωραφάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Στέλιος Μάινας, Ρένια Λουιζίδου, Ταμέρ Καραντάλ
Ένα ταξίδι στη γαστρονομία της Πόλης μέσα από τις παιδικές αναμνήσεις ενός ώριμου άντρα που αναζητεί το παρελθόν του στα μεθυστικά μπαχαρικά και στους μαγειρικούς κώδικες δύο διαφορετικών πολιτισμών.

Μία από τις πιο αγαπημένες σύγχρονες ελληνικές ταινίες, η Πολίτικη Κουζίνα (2003)
Μία από τις πιο αγαπημένες σύγχρονες ελληνικές ταινίες, η Πολίτικη Κουζίνα (2003)

Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας (2005)
Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον Παίζουν: Τζόνι Ντεπ, Φρέιντι Χάιμορ, Ντέιβιντ Κέλι, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ
Το συναρπαστικό ταξίδι στο πιο φαντασμαγορικό εργοστάσιο σοκολάτας ξεκινά με το χρυσό εισιτήριο του Γουίλι Γόνκα και μας περνάει μέσα από τα πιο σουρεαλιστικά σκηνικά που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Τζούλι και Τζούλια (2009)
Σκηνοθέτης: Νόρα Έφρον Παίζουν: Μέριλ Στριπ, Έιμι Άνταμς, Στάνλεϊ Τούτσι
Η διάσημη σεφ Τζούλια Τσάιλντ εμπνέει την μεταγενέστερή της Τζούλι Πάουελ να μαγειρέψει όλες της τις συνταγές μέσα σε ένα χρόνο. Η ταινία που έκανε μόδα το food blogging και μας έκανε να δούμε με άλλα μάτια την κουζίνα του σπιτιού μας.

Τζούλι και Τζούλια (2009)
Τζούλι και Τζούλια (2009)

Επικίνδυνες μαγειρικές (2010)
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσελαμέγκος Παίζουν: Γιώργος Χωραφάς, Κάτια Ζυγούλη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Μία πικάντικη ιστορία με την γαστρονομική συμβουλή και συμβολή του Χριστόφορου Πέσκια. Σκηνές αποπλάνησης με έναν μάγειρα κι ένα σεφ να παρουσιάζουν τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα για τα μάτια μίας γυναίκας.

Ο Σεφ και ο σεφ του (2012)
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Κόεν Παίζουν: Ζαν Ρενό, Μάικλ Γουν
Η σύγχρονη διαμάχη ανάμεσα στην παραδοσιακή και στην μοριακή κουζίνα έγινε το βασικό θέμα μίας ταινίας που αφηγείται τις περιπέτειες ενός αναγνωρισμένου σεφ που προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του στο εστιατόριο όπου εργάζεται.