Νέες οδηγίες εκδόθηκαν από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) για το 2017 οι οποίες εστιάζουν στις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής.
Οι νέες οδηγίες που παρουσιάζονται κάθε χρόνο από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) εδώ και 15 χρόνια αποτελούν ένα βασικό σημείο αναφοράς για τον τρόπο διαχείρισης του διαβήτη παγκοσμίως και ενσωματώνονται τις περισσότερες φορές από τα Πρότυπα Ιατρικής Περίθαλψης για το 2017. Αυτή τη χρονιά φαίνεται πως το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν αρκετά οι οδηγίες που αφορούν στη διαχείριση του τρόπου ζωής καθώς περιλαμβάνονται οδηγίες οι οποίες βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως η ψυχοκοινωνική φροντίδα, η διευρυμένη σωματική ικανότητα, η μεταβολική χειρουργική και η υπογλυκαιμία έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματική φροντίδα του διαβήτη.
Ειδικότερα στις οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA) για το 2017 γίνεται σαφή αναφορά στην ανάγκη μείωσης του χρόνου που δαπανάται στην καθημερινή καθιστική συμπεριφορά ορίζοντας πως «η παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά θα πρέπει να διακόπτεται κάθε 30 λεπτά ώστε να επωφεληθεί η ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, ιδιαίτερα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2». Στο ίδιο κλίμα και με το 2016 κινούνται οι συστάσεις για τη μέτρια προς έντονη σωματική δραστηριότητα η οποία συνιστάται να διαρκεί 150 λεπτά και περισσότερο και να μοιράζεται σε τρεις ημέρες την εβδομάδα το λιγότερο.
Σε διατροφικό επίπεδο θεραπείας οι οδηγίες αναγνωρίζουν τη σημαντικότητά της στη διαχείριση του διαβήτη επαναλαμβάνοντας τις βασικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες αρχές όσον αφορά στην πρόσληψη ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
– Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων σε σχέση με τις θερμίδες που δαπανώνται μέσω της σωματικής δραστηριότητας είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη μέτριας απώλεια βάρους, και αποτελεί σημαντικό στόχο για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη.
– Ένα πρόγραμμα διατροφής που δίνει έμφαση στα συστατικά μίας Μεσογειακού τύπου διατροφής που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
– Είναι σημαντικό να επιλέγονται υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, με έμφαση στα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αντί εκείνων που περιέχουν σάκχαρα. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη σε τρόφιμα και ροφήματα αφού δεν επιδρούν στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δεν αποδίδουν θερμίδες.
– Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, συνιστάται για τη μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου στα άτομα με διαβήτη.
Τέλος τονίζεται το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί μία προσέγγιση του τύπου «ένα πρόγραμμα για όλους» στο κομμάτι της διατροφικής θεραπείας με σκοπό τη διαχείριση του διαβήτη ενώ δίνεται έμφαση στα εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής που μπορούν να παρέχονται από έναν διαιτολόγο με σκοπό τον βέλτιστο γλυκαιμικό έλεγχο μέσα σε ένα συνολικό θεραπευτικό πλάνο.