Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν ξέρουμε για το τυρί… Μήπως έφθασε η στιγμή να τα ανακαλύψουμε με τη βοήθεια ενός trivia;
1. Υπάρχουν περισσότερες από 2.000 ποικιλίες τυριών σε όλο τον κόσμο.
2. Ανάμεσα στα γαμήλια δώρα που είχαν δοθεί στη Βασίλισσα Βικτωρία (1837-1901) ήταν ένα τεράστιο κεφάλι τυριού τσένταρ το οποίο ζύγιζε περίπου 450 κιλά.
3. Το βαρύτερο κεφάλι τυριού που φτιάχτηκε ποτέ ζύγιζε 26 τόνους και παράχθηκε από 244 τόνους γάλακτος. Πήρε τον τίτλο του μεγαλύτερου τυριού στον κόσμο το 1995.
4. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας τυριού πριν από τον ύπνο μπορεί να μας βοηθήσει στο να κοιμηθούμε ευκολότερα.
5. Επιστήμονες στην Πολωνία ανακάλυψαν πως η παρασκευή του τυριού και η κατανάλωσή του από τον άνθρωπο ξεκίνησε πριν από 7.500 χρόνια!
6. Στο Ουισκόνσιν κάνουν μελέτες χρησιμοποιώντας ένα μείγμα τυριού και αλατιού για να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι.
7. Μετρήσεις με ηλεκτρονικούς ανιχνευτές οσμών έδειξαν πως το πιο… βρωμερό τυρί είναι το Vieux-Boulogne που παράγεται στη Βόρεια Γαλλία.
8. Το Cazu Marzu της Σαρδηνίας φτιάχνεται με τη συμμετοχή σκουληκιών μύγας! Οι παραγωγοί αφήνουν σε εξωτερικό χώρο το φρέσκο τυρί και του ανοίγουν τρύπες. Οι μύγες μπαίνουν σε αυτό, γεννάνε τα αυγά τους και η συνέχεια είναι γνωστή!
9. Η «τυροσίνη» μία ουσία που περιέχεται στη σύσταση του τυριού συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης και επινεφρίνης, δύο ουσιών που είναι γνωστό πως βελτιώνουν τη διάθεση.
10. Το ακριβότερο τυρί του κόσμου είναι το Pule, παράγεται στη Σερβία από γάλα γαϊδούρας και κοστίζει 1000 ευρώ το κιλό.
Bonus: Οι Έλληνες είναι λάτρεις του τυριού και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριών στην Ευρώπη. Καταναλώνουμε 31 κιλά το χρόνο ανά άτομο!