Το ενδιαφέρον του Κατάρ για συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα

Θετική είναι η ανταπόκριση του Κατάρ όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων έπειτα από την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση στις επαφές που είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους από τον εμπορικό κλάδο ήταν έκδηλο το ενδιαφέρον τους για τη μεσογειακή διατροφή. Κρίσιμη για το άνοιγμα των αγορών και την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και για την προώθηση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων θα είναι η επιχειρηματική αποστολή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2017. Σε αυτήν Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε απευθείας επαφή με επιχειρηματίες του Κατάρ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Εμπορίου, H. E. Sultan bin Rashid Al Khater με τον οποίο και ανέλυσαν τις προοπτικές της διμερούς συνεργασίες όσον αφορά στην προώθηση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η σημαντικότητα της διοργάνωσης επιχειρηματικής αποστολής στο Κατάρ για το προσεχές Φθινόπωρο και όπως ανέφερε και ο κ. Κόκκαλης: «η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής για τη συνεργασία των δύο χωρών» με τον κ. Al Khater να τονίζει πως: «η επιχειρηματικότητα στο Κατάρ σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άλλο ένα success story».

Το ενδιαφέρον του Κατάρ για συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα
Το ενδιαφέρον του Κατάρ για συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα

Ποια προϊόντα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας ο Υφυπουργός κ. Β. Κόκκαλης συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κατάρ, Mr. Mousa Ali Abu Azab. Πρόκειται για το μοναδικό επιμελητήριο που διαθέτει η χώρα και απαριθμεί 50.000 μέλη από διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ειδική μνεία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης στην αγορά του Κατάρ όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το μέλι, ο κρόκος, τα θαλασσινά, η φέτα και το γιαούρτι. Ωστόσο υπογραμμίστηκαν και τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των εξαγωγών προς το Κατάρ όπως είναι η μεταφορά των προϊόντων.

Νέο μνημόνιο κατανόησης και ειδική εκδήλωση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Υφυπουργού κ. Β. Κόκκαλη με το Υπουργείο Δήμων και Περιβάλλοντος του Κατάρ και με τον Υπουργό H. E. Mohammed bin Abdullah Al Rumehi και τον Υφυπουργό H. E. Sheikh Faleh bin Nasser Al Thani αρμόδιο για θέματα γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, η ελληνική πλευρά πρότεινε την επανεκκίνηση της διαδικασίας για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με σκοπό τη συνεργασία των δύο χωρών στην γεωργία. Μάλιστα ο Υπουργός πρότεινε τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, μέσα στο προσεχές φθινόπωρο.