Στη μαγεία των χερσονήσων της Χαλκιδικής

Κάθε «πόδι» της Χαλκιδικής έχει την ομορφιά του και κάθε χερσόνησος τα μυστικά της που απλά περιμένουν να τα ανακαλύψουμε!

Τέσσερις χερσόνησοι μοιράζονται το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της Χαλκιδικής. Η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και ο Άθως αλλά και η -μικρότερη- χερσόνησος Μαρμάρι που χωρίζει το Ακάνθιο από το Στρυμονικό κόλπο, ανταγωνίζονται σε φυσική ομορφιά μαγεύοντας τον επισκέπτη. Οι δύο πρώτες χερσόνησοι είναι προσβάσιμες και επισκέψιμες από όλους, η τρίτη στο μεγαλύτερο μέρος της είναι επισκέψιμη μόνο για τους άντρες καθώς περιλαμβάνει το Άγιο Όρος, μοναστική περιοχή και πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας, ενώ το Μαρμάρι ή αλλιώς Μπροστόμνιτσα συγκαταλέγεται από το 1988 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Προτού όμως ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του στις χερσονήσους αξίζει να επισκεφθεί ορισμένες περιοχές κοντά στα όρια του νομού όπως είναι η Ολυμπιάδα με τα αρχαία Στάγειρα την πόλη που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, μάλιστα εδώ ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης έχει εντοπίσει τον τάφο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Πριν από τις χερσονήσους στους πρόποδες του όρους Χολομώντα βρίσκεται και η πρωτεύουσα του νομού, ο Πολύγυρος όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο με εκθέματα από όλη την έκταση της Χαλκιδικής. Κοντά στον Πολύγυρο βρίσκεται και ο αρχαίος οικισμός της Ολύνθου, τοποθεσία η οποία κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή (5300-4500 π.Χ.) ενώ υπήρξε ισχυρό κέντρο της αρχαιότητας. Στη σύγχρονη πόλη της Ολύνθου διοργανώνεται και Γιορτή Ελιάς κάθε χρόνο τα τελευταία 22 χρόνια τον μήνα Ιούλιο.

Στη μαγεία των χερσονήσων της Χαλκιδικής
Στη μαγεία των χερσονήσων της Χαλκιδικής

Οδεύοντας προς Κασσάνδρα

Λίγο πριν την είσοδο της Χερσονήσου της Κασσάνδρας βρίσκονται τα Νέα Μουδανιά. Η κωμόπολη χτίστηκε το 1922 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας μας. Στο στενότερο σημείο της χερσονήσου της Κασσάνδρας βρίσκεται η Νέα Ποτίδαια, περιοχή γνωστή από την αρχαιότητα. Σε αυτό τη σημείο βρίσκεται και η περίφημη διώρυγα που ενώνει το Θερμαϊκό και τον Τορωναίο κόλπο. Η συγκεκριμένη διώρυγα θεωρείται πως υπήρχε ήδη από τον 1ο αι. μ.Χ.. Οι παλαιές οχυρώσεις κατά μήκος της, το λεγόμενο Ιουστινιάνειο τοίχος, σώζεται ακόμα τμηματικά προς τον Θερμαϊκό. Ακολουθεί η ξακουστή και καταπράσινη Σάνη με την μεγάλη ιστορία αλλά και το ομώνυμο καλλιτεχνικό φεστιβάλ τους θερινούς μήνες. Συνεχίζοντας ενδότερα της Χερσονήσου της Κασσάνδρας βρίσκεται η Νέα Φώκαια με την Εκκλησία και τον Πύργο του Απόστολου Παύλου όπου σύμφωνα με την παράδοση βαφτίζονταν κρυφά οι Χριστιανοί από τον Απόστολο. Ακολουθεί ο παραδοσιακός οικισμός του Άφυτου με την υπέροχη θέα στον Κόλπο της Κασσάνδρας. Η περιοχή κατοικείται από το 3.000 π.Χ. και είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα όπως το ιερό του Άμμωνα Δία και του Απόλλωνα. Επόμενη στάση το Πολύχρονο με την λίμνη Μαυρόμπαρα η οποία ως υδροβιότοπος προστατεύεται καθώς αποτελεί βιότοπο της χελώνας Testudinata. Οι ιαματικές πηγές στην Αγία Παρασκευή έχουν αναδείξει την περιοχή σε ιδανική λουτρόπολη.

Η καταπράσινη Σάνη της Χαλκιδικής
Η καταπράσινη Σάνη της Χαλκιδικής

Η αρωματική Σιθωνία

Η δεύτερη Χερσόνησος είναι αυτή της Σιθωνίας, λιγότερο κοσμοπολίτικη εξίσου μαγευτική. Πήρε το όνομά της από τον Σίθων, γιο του Ποσειδώνα. Υπέροχες παραλίες, ιδιαίτεροι κολπίσκοι και αξιοθέατα βρίσκονται σε όλη την έκτασή της. Η γειτνίασή της με το Άγιο Όρος οδήγησε στη δημιουργία αρκετών μετοχίων Ιερών Μονών. Από τις δημοφιλέστερες περιοχές η Βουρβουρού με τη λιμνοθάλασσά της και τους αρωματικούς ξυλόφουρνους, ο Παράδεισος που είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη και η Σάρτη από την οποία οργανώνεται και ο περίπλους της τρίτης Χερσονήσου.

Λίγο πριν το Άγιο Όρος

Στη χερσόνησο του Άθου συναντάμε την Ιερισσό γνωστή στην αρχαιότητα ως Άκανθος και ένα από τα παλαιότερα και διασημότερα καρνάγια που ανέδειξε μεγάλους δασκάλους της ναυπηγικής τέχνης. Εδώ βρίσκεται και το Κέντρο Πολιτισμού ένας ξεχωριστός και πρωτοποριακός χώρος με αμφιθέατρο 3D προβολής όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν και ένα μαγευτικό οδοιπορικό στο Άγιο Όρος. Ο τελευταίος κοσμικός προορισμός πριν τη μετάβαση στο Άγιο Όρος είναι η Ουρανούπολη με τα νησάκια Δρέσνια και τη μονή Ζυγού, ένα από τα πρώτα μοναστήρια που χτίστηκαν τον 10ο αι. και είναι προσπελάσιμο στις γυναίκες καθώς εδαφικά δεν ανήκει στο Άγιο Όρος.

Εκλεκτά προϊόντα

Μία τόσο εύφορη γη δεν θα μπορούσε παρά να παράγει εκλεκτά προϊόντα. Σε εξέχουσα θέση βρίσκεται το ελαιόλαδο το οποίο παράγεται σε όλη σχεδόν την έκτασή της. Ακολουθεί το μέλι μάλιστα η περιοχή χαρακτηρίζεται κέντρο της μελισσοκομίας στη χώρα μας με περισσότερους από 6.500 μελισσοκόμους! Εκτός από μέλι οι μελισσοκόμοι της περιοχής παράγουν και τη Μουντοβίνα ένα διαφορετικό τσίπουρο από κερήθρες! Τα μανιτάρια, τυροκομικά αλλά και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού χαρακτηρίζονται υψηλής ποιότητας ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι και η οινική παραγωγή με αρκετές ετικέτες να έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση. Λέγεται πως στα Στάγειρα είχε φυτέψει ο Αριστοτέλης τον πρώτο πρότυπο αμπελώνα. Σε αρκετά σημεία της Χαλκιδικής μπορεί κανείς να βρει και επισκέψιμα οινοποιία όπως αυτό του Τσάνταλη ή του Πόρτο Καρράς.