Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει πως το μέγεθος του πιάτου και οι μικρότερες μερίδες επηρεάζουν την κατανάλωσή μας.
Αποδείξεις στην θεωρία ότι όντως το μέγεθος του πιάτου που μας σερβίρεται επηρεάζει την κατανάλωσή μας προσφέρει η νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Όπως αποδεικνύεται οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό ή αναψυκτικά όταν τους προσφέρονται σε μεγαλύτερες μερίδες ή όταν αυτά τους σερβίρονται σε μεγαλύτερο σερβίτσιο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Cambridge και δημοσιεύτηκε στην Βιβλιοθήκη Κοχρέιν και εστίασε στους ενήλικες της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Είναι γνωστό πως η υπερκατανάλωση φαγητού αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, διαβήτη και πολλών μορφών καρκίνου τα οποία είναι ανάμεσα στις πιο συχνές αιτίες ασθένειας και πρόωρου θανάτου. Παρ’ όλ’ αυτά μέχρι στιγμής δεν είχε μελετηθεί ο τρόπος που συμβάλλουν στην υπέρμετρη κατανάλωση οι μεγάλες μερίδες φαγητού ή ποτού.
Οι ερευνητές συνδύασαν τα αποτελέσματα από 61 μελέτες υψηλού επιπέδου, αξιοποιώντας δεδομένα από 6,711 συμμετέχοντες προκειμένου να ερευνήσουν την επιρροή της μερίδας, της συσκευασίας και του σερβίτσιου στην κατανάλωση φαγητού. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην Βιβλιοθήκη Κοχρέιν. Τα δεδομένα που μελετήθηκαν έδειξαν ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό και ποτό όταν αυτό τους προσφέρεται σε μεγαλύτερες μερίδες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εάν ξεκινήσουν ομαδικές προσπάθειες για τη μείωση των μεγάλων μερίδων αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από 12 έως 16% ανάμεσα στους ενήλικες στη Μεγάλη Βρετανία το οποίο μεταφράζεται σε 279 θερμίδες ημερησίως ή κατά 22-29% δηλαδή 527 θερμίδες την ημέρα για τους ενήλικες στις ΗΠΑ. Η ομάδα των επιστημόνων δεν εντόπισαν κάποια διαφοροποίηση σε αυτό αναλόγως με το φύλο του υποκειμένου ή λόγω παραγόντων όπως είναι ο δείκτης μάζας σώματος.
Ο Dr Gareth Hollands από τη μονάδα έρευνας Συμπεριφοράς και Υγείας που είναι συνεπικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Μπορεί να φαίνεται ολοφάνερο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα τόσο περισσότερο τρώνε οι άνθρωποι όμως μέχρι που ολοκληρώθηκε η μελέτη η συνολική εικόνα ήταν θολή. Υπήρχε επίσης η τάση να αναγνωρίζουμε προσωπικά χαρακτηριστικά όπως η παχυσαρκία ή η έλλειψη αυτοέλεγχου ως μία βασική αιτία για υπερκατανάλωση τροφής από τους ανθρώπους».
Ολοκληρώντας το πόρισμά τους οι επιστήμονες αναφέρθηκαν σε ένα πλήθος ενεργειών που θα μπορούσαν ενδεχομενικά να μειώσουν το μέγεθος, την διαθεσιμότητα ή την ελκυστικότητα των μεγαλύτερων μερίδων, των συσκευασιών και του σερβιρίσματος. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η θέσπιση ανώτατων ορίων μεγέθους στις μερίδες που σερβίρονται ή στα μεγέθη των σκευών και ποτηριών που παρέχονται για την κατανάλωση.