Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Κρήτη κρύβει εντυπωσιακά τοπία, μεγάλη ιστορία, πλούσια μορφολογία και απολαυστικές γαστρονομικές προτάσεις.
Η Κρήτη αποτελεί μία διαφορετική κατηγορία νησιού. Στα 8.303 km2 της μπορεί κανείς να ανακαλύψει από μαγικές ακτές και απρόσιτες βουνοκορφές έως εύφορα οροπέδια και κοιλάδες. Οι εικόνες εναλλάσσονται η μία την άλλη μέσα σε λίγα μόλις χιλιόμετρα γεμίζοντας το μάτι και την ψυχή το μόνο που χρειάζεται για να τις απολαύσει κανείς είναι χρόνο. Ίσως μία από τις πιο εύστοχες διαφημιστικές καμπάνιες για το νησί να είναι αυτή του 2013 στην οποία ο Νίκος Ορφανός ως σκηνοθέτης προσπαθεί να πείσει ένα Βρετανό παραγωγό να γυρίσουν ξανά τον «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες» χρησιμοποιώντας εικόνες μόνο της Κρήτης! Φυσικά και τα καταφέρνει! Κι εσείς μπορείτε να παρακολουθήσετε το video εδώ:
Για την προέλευση του ονόματος του νησιού υπάρχουν αρκετοί μύθοι . Ένας από αυτούς υποστηρίζει πως Κρήτη ονομάζονταν μία από τις Εσπερίδες, αυτό όμως ήταν και το όνομα της συζύγου του βασιλιά Μίνωα. Ο μύθος θέλει ο ίδιος ο Δίας να γεννήθηκε στο νησί στο Δίκταιο Άντρο, στη βόρεια πλευρά του ομώνυμου βουνού όπου υπάρχει και το περίφημο σπήλαιο.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την Παλαιολιθική εποχή πριν από 130-150.000 χρόνια πριν από το σήμερα. Χάρη στην εξαιρετική γεωμορφολογία και στο εύκρατο κλίμα της ανέκαθεν υπήρξε αυτάρκης με ιδιαιτέρως ανεπτυγμένες την γεωργία και την κτηνοτροφία. Γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη ήδη από το 1900 π.Χ. όταν και έχουμε το μεγαλείο το Μινωικού πολιτισμού με τα εντυπωσιακά ανάκτορα σε Κνωσό, Φαιστό, Ζάκρο, Μάλια και Αρχάνες μέρη των οποίων μπορούμε να επισκεφτούμε και σήμερα.
Ο αρχαιολογικός πλούτος του νησιού συνθέτει και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του. Ξεκινώντας από το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου Κρήτης όπου είναι και η πρωτεύουσα του νησιού μπορεί κανείς να μάθει τα απολύτως απαραίτητα για αυτό το μαγικό νησί που αγαπήθηκε από θεούς και θνητούς.
Είναι η ενέργεια του νησιού τέτοια που την νιώθεις άλλωστε από την πρώτη στιγμή που αναπνέεις τον αέρα του. Σε κάνει να θες να περιηγηθείς, να θες να ανακαλύψεις και δόξα τω θεώ υπάρχουν τόσα πολλά να δουν τα μάτια σου που θα ευχαριστηθεί η ψυχή σου.
Στο Ηράκλειο βασικό λιμάνι του νησιού, πέρα από το ανάκτορο της Κνωσού και το αρχαιολογικό μουσείο αξίζει να επισκεφτεί κανείς το ενετικό φρούριο Κούλε, τα Λιοντάρια με την κρήνη Μοροζίνη, τα ενετικά τείχη της πόλης με τον τάφο του Καζαντζάκη στο υψηλότερο σημείο τους αλλά και το μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο χωριό Μυρτιά.
Ανατολικά του νομού βρίσκεται ο νομός Λασιθίου με τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία. Ανατολικά της τελευταίας βρίσκεται το Βάι με το μεγαλύτερο Φοινικόδασος της Ευρώπης και παρά τους θρύλους που ήθελαν το δάσος να δημιουργήθηκε από τους χουρμάδες που έμειναν εκεί από τους πειρατές οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως οι φοίνικες είναι ενδημικοί και ανήκουν στο είδος Phoenix Theophrasti!
Δυτικά του Νομού Ηρακλείου βρίσκεται ο Νομός Ρεθύμνου με δύο από τις ιστορικότερες μονές της Ελλάδας, τη μονή Αρκαδίου και τη μονή Πρέβελης. Εδώ βρίσκονται και τα Ανώγεια στις βόρειες προσβάσεις του Ψηλορείτη, με τα φημισμένα τυροκομικά προϊόντα από τα «μιτάτα» αλλά και γνωστά ως ο τόπος γέννησης του Νίκου Ξηλούρη. Και η πόλη του Ρεθύμνου έχει τα δικά της αξιοθέατα με την ενετική Φορτέτσα, το ενετικό λιμάνι, τη Loggia και τα τζαμιά.
Στο δυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται ο Νομός Χανιών με το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Τα Χανιά, η πρωτεύουσα του νομού, είναι πλούσια σε αξιοθέατα με το Παλιό λιμάνι, τα τζαμιά αλλά και το μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Στο νομό συναντάμε επίσης το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαρειάς που εκτείνεται σε 48.500 στρέμματα, το Ελαφονήσι, τη Φαλάσσαιρνα, το Φραγκοκάστελο ανατολικά της χώρας των Σφακίων και το Μάλεμε.
Κρητική παραγωγή και κουζίνα
Στα βουνά, στα απόκρημνα φαράγγια και στις ατέλειωτες ακτές του νησιού ευδοκιμούν ορισμένα από τα πιο αρωματικά βότανα όπως το δίκταμο, η μαλοτήρα, η μαντζουράνα, η ρίγανη, το θυμάρι, το κρίταμο, το τίλιο ή η φαρμακευτική λαδανιά. Εξίσου διάσημα με τα βότανά της είναι το ελαιόλαδο και το μέλι της Κρήτης. Η πλούσια τυροκομία του νησιού με τη μυζήθρα και τη γραβιέρα έχει κερδίσει επάξια τη θέση της στο ελληνικό τραπέζι κι όχι μόνο. Σε εξέχουσα θέση βρίσκεται και το εκλεκτό αλλαντικό απάκι, παστό χοιρινό με καπνιστή γεύση. Δυναμικά όμως έχει ανέβει τις τελευταίες δεκαετίες και η οινοποιία του νησιού προσφέροντας οίνους εκλεκτούς και φημισμένους και ανεβάζοντας το νησί στη λίστα των περιοχών του προτεινόμενου οινοτουρισμού.
Με τόσο πλούσια παραγωγή η κρητική κουζίνα έχει να προσφέρει πολλά σε εκείνον που θα την τιμήσει με την προτίμησή του. Κρητικός ντάκος, χοχλιοί (μπουμπουριστοί ή κοκκινιστοί), γαμοπίλαφο και σφακιανές πίτες αποτελούν ίσως από τις δημοφιλέστερες επιλογές. Δεν λείπουν όμως ούτε τα χειροποίητα ζυμαρικά όπως τα μανγκίρι και οι πίτες κρεατικών όπως ο Τζουλαμάς. Σε κάθε περίπτωση η ρακή ή τσικουδιά από τα κρητικά σταφύλια αποτελεί την μόνιμη συντροφιά σε κάθε τραπέζι, καλωσόρισμα ή ευχή.