Καμπανάκι από ΓΕΩΤΕΕ για τo ζήτημα της φέτας

25 April 2017

Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης στο ζήτημα της φέτας κατηγορώντας ανοιχτά για αδυναμία προστασίας της και τονίζοντας τη σημασία του προϊόντος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων της Εμπορικής Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά ήταν εκείνη που πυροδότησε τη νέα αντίδραση από το ΓΕΩΤΕΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι πρόκειται για τ η δεύτερη φορά, μετά την οριστικοποίηση (μόλις το περασμένο καλοκαίρι) της Περιφερειακής Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αναπτυξιακής Κοινότητας Νοτιότερης Αφρικής (SADC) που η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει να προστατεύσει το καθεστώς του Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) για την κορωνίδα των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, τη φέτα.

Καμπανάκι από ΓΕΩΤΕΕ για το ζήτημα της φέτας

Τονίζοντας τη σημασία της φέτας για τη χώρα μας το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρει επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία για την Παρασκευή της στη χώρα μας απασχολούνται 100.000 κτηνοτρόφοι με 12.000.000 αιγοπρόβατα και περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και των υπηρεσιών παράγοντας ετησίως 120.000 τόνους σε 500 συνολικά τυροκομεία. Σε επίπεδο εξαγωγών, το ετήσιο ποσοστό αυξάνεται συνεχώς ενώ αυτή τη στιγμή η φέτα εξάγεται σε 56 χώρες και στις 5 ηπείρους, η εξαγώγιμη ποσότητα ανέρχεται στους 45.000 τόνους και μεταφράζεται σε 260 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ετησίως.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τόσο σημαντικά στοιχεία το Επιμελητήριο υπογραμμίζει τον κίνδυνο της συμφωνίας αναφέροντας : «η φέτα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα αλλά και σαν αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων του πρωτογενή τομέα παραγωγής, η συνεχιζόμενη αδυναμία προστασίας της αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλήγμα στις προοπτικές ανάκαμψης του πρωτογενή τομέα παραγωγής αλλά και της οικονομίας μας γενικότερα».

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν των διαδικασιών αναγνώρισης το ΓΕΩΤΕΕ υπενθυμίζει πως: «οι προσπάθειες για την προστασία και την κατοχύρωση της φέτας σαν ελληνικό προϊόν ξεκίνησαν περισσότερα από 30 χρόνια πριν, με την πρώτη κατοχύρωση να επιτυγχάνεται το 1996 και την οριστική κατοχύρωση να συντελείται εντέλει το 2002, με τον κανονισμό 1829/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.» Ωστόσο και παρά την κατοχύρωση έκτοτε: «δίνεται ένας συνεχής αγώνας για την εφαρμογή του κανονισμού αυτού και την υλοποίηση, στην πράξη, της προστασίας της φέτας ως ελληνικό προϊόν Π.Ο.Π.».

Στην ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο λαμβάνει ξεκάθαρη θέση για την υπεράσπιση της φέτας τονίζοντας: «πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση της κατοχύρωσης της φέτας δεν είναι απλώς επιβεβλημένη αλλά, στην ουσία, μονόδρομος για τη χώρα μας. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το κοινοτικό κεκτημένο κατοχύρωσης της Φέτας, την ισοτιμία της με τα βασικά Ευρωπαϊκά τυριά και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δίκαιο εμπόριο με διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού των αγορών, της αρχής της κοινοτικής προτίμησης και του δικαιώματος των καταναλωτών να πληροφορούνται και να επιλέγουν.»

Δεν στέκεται όμως μόνο εκεί αφού το ΓΕΩΤΕΕ: «ενώνει τη φωνή του με τους Έλληνες κτηνοτρόφους, τα συλλογικά τους όργανα αλλά και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, καλεί την ελληνική κυβέρνηση, με όρους Εθνικής συνεννόησης, να απαιτήσει την άμεση επαναδιαπραγμάτευση της CETA, για την πλήρη και άμεση προστασία της Φέτας και των Π.Ο.Π. προϊόντων της χώρας μας, αλλά και να διασφαλίσει, σε όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, την κατοχύρωση της Π.Ο.Π. Φέτας και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου των παραγωγικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ποιοτικών προδιαγραφών της Ευρώπης.»

Καμπανάκι από ΓΕΩΤΕΕ για το ζήτημα της φέτας

Η διαμαρτυρία ωστόσο συνοδεύεται και από τις απαραίτητες υποδείξεις και προτάσεις προς την κυβέρνηση της οποία καλεί να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

α) Με πρωτοβουλία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 6 δήλωσής της των & 3 και & 6 συνημμένης στην CETA ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της Φέτας με τα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α) να εισηγηθεί άμεσα στην ‘ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ’ του άρθρου 26.2 & (ι) της CETA (η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20.22 &1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20.Α των προστατευόμενων προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και να αποφασίσει την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της Φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ.

β) Να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– όπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση (Ν. Αφρικής, Σιγκαπούρης, ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας κλπ) διασφαλίσει πλήρη προστασία στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά για την ΦΕΤΑ και για όλα τα εξαγώγιμα Π.Ο.Π. προϊόντα της χώρας,
– κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της CETA και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς το κοινοτικό κεκτημένο, όπως των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τους ως ζωοτροφές όσο και για την δημόσια υγεία.

γ) Να προχωρήσει στην τροποποίηση της Υ.Α. 313025/11-1-1994 “Αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.). τυριού ΦΕΤΑ (FETA)” (ΦΕΚ 8/Β/1994) ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτή η μικροβιακή χλωρίδα η οποία είναι απαραίτητη για τη γαλακτική ζύμωση που λαμβάνει χώρα κατά την παρασκευή της φέτας.