Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό

29 November 2016

Ένα αναφαίρετο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των Ελλήνων είναι η εφευρετικότητά τους που «παντρεύεται» με την ικανότητά τους να ελίσσονται παρά τις όποιες προκλήσεις. Έτσι, σε κάθε γωνία της γης το ανήσυχο και περήφανο πνεύμα των Ελλήνων βρίσκει διέξοδο σε δημιουργικά εγχειρήματα, δίνοντας μια γερή κλωτσιά στο στομάχι του «ωχαδερφισμού». Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό το αποδεικνύουν!

Από το Ντουμπάι μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Βερολίνο μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ, τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό μεταφέρουν τον παλμό της γαστρονομικής μας κουλτούρας, των εκλεκτών μεσογειακών γεύσεων και της ελληνικής φιλοξενίας. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό που κατάφεραν να εδραιωθούν και να γίνουν πόλος έλξης σε αμέτρητους απαιτητικούς ουρανίσκους. Επειδή μεσογειακή κουζίνα σημαίνει ελληνική κουζίνα και το αντίστροφο, πολλά εστιατόρια πετούν από πάνω τους την ταμπέλα του «μουζάκα» και «τζατζίκι» και αποκαλύπτουν ένα ανανεωμένο πρόσωπο γεύσης με υγιεινές καταβολές και μεσογειακό ταπεραμέντο.

«Thalassa Restaurant», Νέα Υόρκη

Ένα από τα αγαπημένα στέκια των Νεουορκέζων που μοσχομυρίζει… καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά είναι το «Thalassa Restaurant Tribeca», το οποίο προσφέρει ένα μενού από νόστιμα μεσογειακά πιάτα με φρέσκα θαλασσινά και βιολογικά προϊόντα. Μάλιστα, το εστιατόριο έχει βραβευτεί με 3 αστέρια από το Forbes, ενώ η λίστα κρασιών του περιλαμβάνει κορυφαίες ετικέτες. Γι’ αυτό άλλωστε έχει βραβευτεί από το Wine Enthusiast και το Wine Spectator. Το «Thalassa» διαθέτει ένα κομψό καμπυλωτό μπαρ κατασκευασμένο από μάρμαρο από την Θάσο, στάμνες από την Τρίπολη και χειροποίητα ξύλινα τραπέζια από τη Μύκονο. Ένα από τα ιδιαίτερα του πιάτα είναι το Maine Diver Sea Scallops. Πρόκειται για χτένια τυλιγμένα σε καταΐφι, το οποίο ψήνεται με βούτυρο από πρόβειο γάλα και είναι ραντισμένο με βαλσάμικο Καλαμάτας. www.thalassanyc.com

Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό
Το εντυπωσιακό πιάτο Maine Diver Sea Scallops από το εστιατόριο «Thalassa Restaurant» στη Νέα Υόρκη

«Molyvos»Νέα Υόρκη

Εμπνευσμένο από τις παραδόσεις και την κληρονομιά των ελληνικών νησιών –και ιδιαίτερα της Λέσβου όπου οι ρίζες της οικογένειας Λιβανού προέρχονται- και της ηπειρωτικής Ελλάδας, το εστιατόριο «Molyvos» στη Νέα Υόρκη αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης από το άνοιγμά του το 1997. Ο Executive Chef Carlos Carreto δημιουργεί elegant πιάτα δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης του στα αγνά ελληνικά υλικά: από φρέσκα ψάρια, άγρια χόρτα μέχρι τοπικά τυριά και αλμυρές πίτες. Φυσικά το wine list του «Molyvos» περιλαμβάνει κορυφαίες ετικέτες ελληνικών κρασιών. www.molyvos.com

Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδοχή του μπακλαβά από το εστιατόριο «Molyvos» στη Νέα Υόρκη

«Sofi’s Restaurant», Λος Άντζελες

Αφήνουμε το «Μεγάλο Μήλο» και επισκεπτόμαστε το Λος Άντζελες, όπου συναντάμε το «Sofi’s Restaurant». Το εστιατόριο στην «Πόλη των Αγγέλων» που ανήκει στην ίδια οικογένεια εδώ και 35 χρόνια προσφέρει παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, από μελιτζανοσαλάτα, τυροκαφτερή και ταραμοσαλάτα μέχρι ντολμάδες γιαλαντζί, φασόλια γίγαντες, μαρίδες και χταποδάκι. Μάλιστα, το εστιατόριο οργανώνει πολύ συχνά βραδιές με ζωντανή μουσική που βάζουν σε κλίμα «ώπα» όσους το επισκεφτούν. www.sofisrestaurant.com

Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό
Άποψη του «Sofi’s Restaurant» στο Λος Άντζελες

La maison Mavrommatis, Παρίσι

Από την «Χώρα της ελευθερίας» βρισκόμαστε στην «Πόλη του Φωτός», όπου ο Ανδρέας Μαυρομάτης έχει συνδυάσει τα ελληνικά προϊόντα με τη γαλλική κουζίνα, δίνοντας μια μαγική πινελιά στα πιάτα των εστιατορίων του. Τα εστιατόρια «Le Mavrommatis», «Les délices d’Aphrodite» και «Le Bistrot Mavrommatis» έχει αναδειχτεί στο απόλυτο στέκι εκείνων που αγαπούν τόσο τη μεσογειακή κουζίνα όσο και τα γκουρμέ πιάτα, όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο με ελιές και σάλτσα κόκκινου κρασιού, το ελληνικό χριστόψαρο ή τη σουπιά στο γκριλ. www.mavrommatis.com

Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό
Μεσογειακές δημιουργίες από το εστιατόριο του Ανδρέα Μαυρομάτη στο Παρίσι

«Notos»Βρυξέλλες

Πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας, ο Κωνσταντίνος Ερίνκογλου μεταλαμπαδεύει την ελληνική γευστική κουλτούρα στους Βέλγους. Το εστιατόριό του, «Notos», στις Βρυξέλλες έχει φανατικούς θαμώνες μεταξύ των οποίων ηθοποιοί, διπλωμάτες και οι εκάστοτε πρωθυπουργοί του Βελγίου. Ο εξαιρετικός σεφ και επιχειρηματίας που πρόσφατα τιμήθηκε μαζί με ακόμα πέντε σεφ από το Βέλγιο για την προσφορά τους και στέφθηκε Ιππότης του Τάγματος του Λεοπόλδου του Β’, χρησιμοποιεί στο εστιατόριο του αποκλειστικά ελληνικά και αυστηρά επιλεγμένα υλικά, ενώ η wine list του είναι μυθική. www.notos.be

Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό
Ο χαρισματικός Κωνσταντίνος Ερίνκογλου, σεφ και ιδιοκτήτης του «Notos» κακομαθαίνει τους Βέλγους

«Elia», Ντουμπάι

Το βραβευμένο εστιατόριο «Elia» υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μπαξεβάνη φέρνει άρωμα Ελλάδας στο Ντουμπάι. Φρέσκα ελληνικά υλικά συναντούν αριστοτεχνικά δοσμένες συνταγές και το αποτέλεσμα είναι θριαμβευτικό. www.dubaimajestic.com/Greek_Restaurant_Dubai

Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό
Άποψη του βραβευμένου εστιατορίου «Elia» στο Ντουμπάι

«Mythos», Ντουμπάι

Στα Ηνωμένα Εμιράτα βρίσκεται και το εστιατόριο «Mythos» για όσους θέλουν να απολαύσουν σε μια πιο casual εκδοχή αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Το μενού διαθέτει από χταποδάκι στο γκριλ, μέχρι τομάτες γεμιστές και τυλιχτό σουβλάκι. www.mythoskouzina.com

Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό
Με casual διάθεση και πεντανόστιμες γεύσεις το εστιατόριο «Mythos» στο Ντουμπάι

«Jevssis», Βερολίνο

Ακόμη μία ευχάριστη γαστρονομική πρόταση αποτελεί το εστιατόριο «Jevssis» στο κρύο Βερολίνο, το οποίο προσφέρει στους πελάτες του αμέτρητα ελληνικά πιάτα: από αρνίσιο φιλέτο και συκωτάκι μέχρι κλέφτικο, καθώς και τσιπούρα, γαρίδες σκορδάτες και μύδια σαγανάκι. Φυσικά από τον κατάλογό του δεν λείπουν και τα ελληνικά κρασιά. www.jevssis.de

Τα ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό
Εύγεστες θαλασσινές επιλογές από το εστιατόριο «Jevssis» στο Βερολίνο