Ατάκες και διάλογοι που χαράχτηκαν στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, πρόσωπα που αγαπήθηκαν και σκηνές που αναπολούμε μέχρι σήμερα. Μπείτε στη μηχανή του χρόνου και θυμηθείτε στιγμές από τη μεγάλη οθόνη που «μπερδεύτηκαν» με τη γαστρονομία και το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό. Θυμηθείτε υπέροχες σκηνές από αγαπημένες Ελληνικές ταινίες…
1. Ποιο ήταν το ψευδώνυμο της χαρισματικής ηθοποιού Μαίρης Αρώνη που υποδύθηκε τη μαμά της Μίκας (Τζένη Καρέζη) στην ταινία «Μια τρελή τρελή οικογένεια», το 1965;
α) Πουτίγκα
β) Πάστα Φλώρα
γ) Κις Λορέν
2. Η ατάκα «Στάσου…» είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Γιάννης Βόγλης -έχοντας στο πλευρό του την ηθοποιό Αnne Lonnberg- πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία στην ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο» (1968), υποδυόμενος:
α) Έναν εισπράκτορα ο οποίος κυνηγούσε μια Νορβηγίδα τουρίστρια που μπήκε λαθραία στο λεωφορείο για να της κόψει πρόστιμο, φωνάζοντάς «Στάσου πρόστιμο».
β) Έναν κυνηγό που τραυμάτισε κατά λάθος μια συγχωριανή του στην Πέρα Ραχούλα και την κυνηγούσε για να της ζητήσει συγγνώμη πριν το πει στον πατέρα της, φωνάζοντας «Στάσου συγγνώμη».
γ) Ένα βοσκό, ο οποίος κυνηγούσε μια Σουηδέζα τουρίστρια στην παραλία για να της προσφέρει αμύγδαλα, φωνάζοντάς «Στάσου μύγδαλα».
3. Ο Μπρίλης (Γιάννης Γκιωνάκης) είναι σερβιτόρος και προσπαθεί να πάρει παραγγελία από τον παθολογικά ζηλιάρη σύζυγο Ορέστη Καλλιγαρίδη (Νίκο Σταυρίδη):
Ορέστης: Ποιος είναι εδώ;
Μπρίλης: Εμείς οι δύο!
Ορέστης: Να και οι τσαχπινιές…
Μπρίλης: Τι θέτε; Θέτε τίποτα;
Ορέστης: Έχεις μια πορτοκαλάδα ρε;
Μπρίλης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ορέστης: Ναι.
Μπρίλης: Από πορτοκάλια;
Ορέστης: Όχι, από μούσμουλα.
Μπρίλης: Καλό!
Ορέστης: Να που το ρίξαμε κι οι δυο στις τσαχπινιές και πως θα βγάλουμε άκρη. Φέρε μια πορτοκαλάδα ρε.
Μπρίλης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ορέστης: Πορτοκαλάδα, λεμονάδα…
Μπρίλης: Λεμονάδα θέτε;
Ορέστης: Άντε, λεμονάδα.
Μπρίλης: Από λεμόνια;
Ορέστης: Ώρε τι θα γίνω εγώ με δαύτον! Ρε, έχεις μια γκαζόζα;
Μπρίλης: Γκαζόζα θέτε;
Ορέστης: Γκαζόζα, σόδα ό,τι να ‘ναι.
Μπρίλης: Σόδα θετε;
Ορέστης: Βρε τι θα γίνω εγώ με σένα;
Μπρίλης: Μια μου λέτε πορτοκαλάδα, μια λεμονάδα, μια σόδα, τι θέτε τέλος πάντων;
Ορέστης: Άκου εδώ. Μια κι έξω: πορτοκαλάδα!
Μπρίλης: Πορτοκαλάδα θέτε;
Ορέστης: Α! Σταμάτα μην το πάμε πάλι απ΄ την αρχή.
Μπρίλης: Να σας δώκω…
Σε ποια ταινία απολαμβάνουμε τον παραπάνω αξιομνημόνευτο διάλογο;
α) Στην ταινία του Δημήτρη Δαδήρα «Ο άντρας της γυναίκας μου» (1962)
β) Στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Τα κίτρινα γάντια» (1960)
γ) Στην ταινία του Ορέστη Λάσκου, «Το στραβόξυλο» (1969)
4. Η σκηνή που η Κατερίνα (Αλίκη Βουγιουκλκη) προσλαμβάνεται από τον επιχειρηματία Αλέξη Βαρνέζη (Δημήτρη Παπαμιχαήλ) και τηλεφωνεί στον μπακάλη της γειτονιάς τον περίφημο κυρ Στέφανο, κάνοντας μια μεγάλη παραγγελία είναι πλέον διαχρονική:
Κατερίνα: Εμπρός; Ναι, παρακαλώ Παντοπωλείο η Αφθονία; Α, εσύ είσαι κυρ-Στέφανε; Γειά σου η Κατερίνα εδώ, ναι. Άκου κυρ Στέφανε, να στείλεις σπίτι -τί; ναι, καλά ξέρω, ενενήνταέξι και πενήντα, ε;- καλά κυρ Στέφανε, θα στα πληρώσω το Σάββατο, ναι. Ε καλά τώρα κυρ Στέφανε παιδιά είμαστε; Ναι. Λοιπόν άκουσε, να στείλεις σπίτι, ένα κιλό μακαρόνια, εκείνα τα ωραία, θυμάσαι που είχαμε πάρει τα Χριστούγεννα που τα είχα κάνει με κιμά, ναι, πάλι με κιμά θα τα κάνω, ναι! Ναι κυρ Στέφανε, λοιπόν, ένα κιλό μακαρόνια δύο κιλά ζάχαρη, δύο κιλά αλεύρι, μισό κιλό καφέ, από τον καλό ε; κυρ-Στεφανε, από τον καλό, ένα κουτί μαρμελάδα, πόσο το κουτί, πόσο το κουτί; Όχι κουτί, είναι ακριβό, χύμα δεν έχει χύμα;
Βαρνέζης: Κουτί να πάρεις! Θα πάρεις τώρα μια προκαταβολή από το μισθό σου.
Κατερίνα: Κουτί! Κουτί, ακούς κυρ Στέφανε; Κουτί, ναι, βερύκοκο και βάλε και λιγουλάκι ζαμπόν…
Βαρνέζης: Ο μισθός σου θα είναι πέντε χιλιάδες το μήνα.
Κατερίνα: Δύο κουτιά κυρ Στέφανε, ναι! Δύο κουτιά μαρμελάδα και μπόλικο ζαμπόν, βάλε 150 γραμμάρια, 200, άκου κυρ Στέφανε, βάλε και τρεις σοκολατίτσες για τα παιδιά από κείνες τις φθηνές, ξέρεις, ναι.
Βαρνέζης: Ο μισθός σου δηλαδή μαζί με τις υπερωρίες μπορεί να φτάνει τις εφτά ή και τις οκτώ χιλιάδες.
Κατερίνα: Άκου κυρ Στέφανε, βάλε έξι σοκολάτες, από δύο για το καθένα, ναι, από κείνες του γάλακτος και έξι κουτιά γάλα και βάλε και τρία μπουκάλια κρασί και 6 μπουκάλια μπύρα, ναι κυρ Στέφανε, μόλις διορίστηκα σε μια σπουδαία θέση, μια πάρα πολύ σπουδαία θέση…ναι βάλε μπόλικο κρασί και 8 μπουκάλια μπύρα, θα το κάψουμε απόψε κυρ Στέφανε, ναι θα το κάψουμε!
Σε ποια ταινία απολαμβάνουμε την παραπάνω σκηνή;
α) Στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη «Το πιο λαμπρό αστέρι» (1967)
β) Στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» (1965)
γ) Στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Η Λίζα και η άλλη» (1961)
5. «Μαμά κιοφτέδες να με κάνεις. Ναι, της είπα όσα με είπες, αλλά με είπε χαλβά και πολλά στενοχωρήθηκα… Μαμά, άκου, να με κάνεις κιοφτέδες, πολλούς κιοφτέδες… και κομματάκι χαλβά…». Ο απολαυστικός Κώστας Βουτσάς ποιον υποδύθηκε στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, «Νύχτα Γάμου» (1967);
α) Θάνος Καμπίρης
β) Ανέστης Τριανταφύλλου
γ) Ιάκωβος Ιορδανίδης
6. Σε ποια ταινία που σφύζει από έξυπνους και αξιομνημόνευτους διαλόγους, απολαμβάνουμε την παρακάτω σκηνή όπου ο Λεωνίδας Πετρόχειλος, πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού (Λάμπρος Κωνσταντάρας) προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους τρεις ζωηρούς γιους του, τον Κίμωνα (Παύλος Λιάρος), τον Αντρέα (Θανάσης Παπαδόπουλος) και τον Μπάμπη (Βαγγέλης Ιωαννίδης);
Λεωνίδας Πετρόχειλος: Κάντε και κάνα σταυρό βρε παιδιά! Μπορεί να μας βγει σε καλό…σταυρό βρε, όχι μαντολίνο!…(πνίγεται)…λίγο νερό ρε παιδιά, λίγο νερό…
Κίμων: (στον Αντρέα) Τράβα να γεμίσεις την καράφα νερό.
Αντρέας: (στον Μπάμπη) Δεν ακούς ρε; Πήγαινε να φέρεις λίγο νερό.
Μπάμπης: Πάλι εγώ; Όλα εγώ θα τα κάνω εδώ μέσα; Εγώ το μπουρνούζι, εγώ το ψωμί, εγώ και το νερό;
Κίμων: Και στη σαλάτα βρε ποιος έβαλε λάδι;
Αντρέας: Και το σαλάμι ποιος το έκοψε;
Λεωνίδας Πετρόχειλος: Άντε ρε παιδιά να φέρετε λίγο νερό. Να πεθάνει κανείς από δίψα στη Σαχάρα πάει και έρχεται. Αλλά στο κέντρο της Αθήνας πάει πολύ!
Κίμων: Ρε σεις! Ο πατέρας σας ζητάει ένα ποτήρι νερό κι εσείς κάθεστε; Άντε βρε πατέρα να πιεις μόνος σου κι όταν έρχεσαι φέρε μου κι εμένα ένα ποτήρι νερό!
α) Στην ταινία του «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» του Ντίνου Δημόπουλου
(1967)
β) Στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι» 1967
γ) Στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη, «Ο τρελός τα ‘χει 400» (1968)
7. Αναμφίβολα δεν υπάρχει απολαυστικότερη περιγραφή γλυκού, από το παίδεμα του προγυμναστή (Γιώργου Κωνσταντίνου) της Λίζας Πετροβασίλη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) στη διάσημη ελληνική ταινία! Ο διάλογος είναι σπαρταριστός:
Προγυμναστής: Δε μου λες; Εσείς εδώ φτιάχνετε ένα που είναι, έτσι όλο σαντιγί, που έχει από κάτω σοκολάτα… όχι, από πάνω σοκολάτα… και έχει πάλι το… και είναι όλο… μέσα σ΄ ένα γυάλινο μπολ…
Σερβιτόρος: Ααα, προφιτερόλ κύριε!
Προγυμναστής: Πώς το ΄πες;
Σερβιτόρος: Προφιτερόλ
Προγυμναστής: Φροφιτερόλ
Σερβιτόρος: Όχι φροφιτερόλ, προφιτερόλ.
Προγυμναστής: Τροφιτερόλ…
Σερβιτόρος: Όχι τροφιτερόλ, προφιτερόλ κύριε. Να σας το μάθω…
Προγυμναστής: Όχι. Δε θέλω να το μάθω… Θέλω να το φάω!
Σε ποια ταινία ξετυλίχθηκε ο παραπάνω διάλογος που έγραψε ιστορία;
α) Στην ταινία του Γιώργου Παπακώστα «Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο» (1963)
β) Στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963)
γ) Στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963)
8. Ο Κώστας Χατζηχρήστος απέσπασε διθυραμβικά σχόλια για τον ρόλο του ετοιμόλογου Ζήκου του Μπακαλόγατου στην ταινία «Της κακομοίρας». Ποιο είναι το αφεντικό του Ζήκου με τον οποίο αντάλλαξαν τον παρακάτω σπαρταριστό διάλογο;
Αφεντικό: «Τι γίνανε οι φακές; Τις πούλησες;»
Ζήκος: «Δεν τις πούλησα, φύγανε μοναχές τους! Διότι σκάσανε οι φακές, βγήκαν τα μαμούνια, πήρε κάθε μαμούνι στην πλάτη από μια φακή και δρόμο τον ανήφορο».
α) Ο κυρ Παντελής
β) Ο κυρ Στέφανος
γ) Ο κυρ Ανέστης
9. Σε μια κλασική σκηνή της ταινίας «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» που διαδραματίζεται στην τάξη, βλέπουμε τη Λίζα Παπασταύρου να προσφέρει στον καθηγητή Φλωρά (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) μία:
α) Καρτ ποστάλ
β) Μπουγάτσα
γ) Σοκολάτα
10. Η ατάκα του Μπάμπη (Κώστας Βουτσάς) στην ταινία «Ο γόης», «Κατίνααα Σαλαμάκι» στην οικιακή βοηθό είναι από τις πιο δημοφιλείς του ελληνικού κινηματογράφου. Ποια ηθοποιός υποδυόταν την οικιακή βοηθό;
α) Η Μάρθα Καραγιάννη
β) Η Έλσα Ρίζου
γ) Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου
Δείτε τις σωστές απάντησεις στο Quiz Ελληνικές ταινίες που «μαγείρεψαν» τις πιο λαχταριστές ατάκες: 1. β , 2. γ, 3. β, 4. β, 5. γ, 6. β, 7. β, 8. α, 9. γ, 10. β