Κομοτηνή: ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό γαστρονομίας

20 January 2019

Γλυκά, λουκούμια και ιδιαίτερα φαγητά που με την γεύση τους ενώνουν πολιτισμούς, συνθέτουν την μοναδική γαστρονομία της Κομοτηνής.

Στο κέντρο της Θράκης, μια πόλη, πολιτισμικό ψηφιδωτό, γεμάτη αρώματα και μυρωδιές. Η Κομοτηνή πλούσια και φημισμένη για την γαστρονομία της περιλαμβάνει στοιχεία και συνταγές από το πολιτισμικό μωσαϊκό των κατοίκων της. Εδώ θα απολαύσετε φαγητά τα οποία προέρχονται όχι μόνο από τη Θράκη, αλλά και από τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμυλία, την Καππαδοκία, την Αρμενία, την Τουρκία, τους Σαρακατσάνους, τους Πομάκους και τους Ρωμά.

Η τοπική κουζίνα της Κομοτηνής αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων. Εδώ θα βρει κανείς το φημισμένο τας-κεμπάπ, ψητή μελιτζάνα, χοιρινό με τουρσί (παραδοσιακό πιάτο από την Ανατολική Ρωμυλία), τη μπάμπω (χριστουγεννιάτικο φαγητό με εντόσθια και κιμά), τα μαντί (ραβιόλια γεμιστά με κιμά) και το τανοσούρ (από τον Πόντο). Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε τοπικά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι ίσως και μοναδικά. Σε μια απλή βόλτα στο κέντρο της πόλης ο επισκέπτης θα βρει αλλαντικά, όπως ο καβουρμάς και ο παστουρμάς, στραγάλια Κομοτηνής, με τις ποικίλες γεύσεις (αλμυρά, πιπεράτα, γλυκά ή καραμελωμένα), αλιεύματα του Θρακικού Πελάγους, τόσο νωπά όσο και μεταποιημένα (αλίπαστα), με επικεφαλής τον λικουρίνο, αλιεύματα των Λιμνοθαλασσών, όπως το μπλε καβούρι, ο καπνιστός παστός κέφαλος, το καπνιστό χέλι, σουτσούκ λουκούμ, ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό προϊόν, που συνδυάζει παράδοση και πολυτισμικότητα, σαραγλί, χανούμ μπουρέκ, καταΐφι, σεκέρ παρέ και καζάν ντιπί, καθώς και παραδοσιακό τσίπουρο και κρασί.

Σουτζουκ λουκουμ
Σουτζούκ λουκούμ πασπαλισμένο με σουσάμι. Ενα από τα πιο διάσημα γλυκά της Κομοτηνής

Περπατώντας τους δρόμους και τα σοκάκια της Κομοτηνής, η βόλτα μετατρέπεται σε περιπλάνηση στο παρελθόν. Ένα συναρπαστικό ταξίδι σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μιναρέδες, νεοκλασικά αστικά σπίτια, γραφικά καφεκοπτεία, μαγαζάκια με ζαχαρώδη μπουγατσατζίδικα, μεζεδοπωλεία, βυζαντινά τείχη, επιβλητικές εκκλησίες, καταστήματα μπαχαρικών με εξωτικά ανατολίτικα μείγματα. Σε κάθε γωνιά της πόλης βρίσκεται κι ένα μαγαζί με ζαχαρώδη και λουκούμια. Όλη η πόλη απολαμβάνει αυτά τα γλυκίσματα μαζί με τον καφέ της, και πραγματικά αξίζει να τα δοκιμάσετε. Θα βρείτε λουκούμια όλων των γεύσεων: σουτζούκ λουκούμ με επικάλυψη καρύδας ή σουσαμιού, χαλβά σκέτο ή με φιστίκι, καραμέλες, καρύδια περασμένα σε σπάγκο, βουτηγμένα σε λουκούμι, με μούστο, το ραχάτι λουκούμ -λουκούμι με βατόμουρο, με ινδοκάρυδο, με αμύγδαλο ή καρύδι ή και με σοκολάτα, φρεσκοαλεσμένο ταχίνι από λευκό ή καβουρντισμένο σουσάμι και σουσαμέλαιο, που ήταν κάποτε η βασική μαγειρική λιπαρή ουσία.
Στην Κομοτηνή επιβάλλεται να δοκιμάσετε και κάποια ανατολίτικα γλυκά. Γκελίν μποχτσά (φύλλο, κρέμα και φρέσκο βούτυρο), σεκερπαρέ (σιροπιαστό πολίτικο από σιμιγδάλι και φιστίκι Αιγίνης), Ντιλμπέρ ντουτάι (φύλλο, καρύδι και φρέσκο βούτυρο) Χανούμ μπορέκ, φαρούκ, Μπανιέμ εζμεσί και πολλά ακόμη.