Βίντεο της EFSA αναλύει πως η νανοτεχνολογία συνδέεται με τα τρόφιμα

29 September 2018

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), έχει δημοσιεύσει πρόσφατα ψηφιακό υλικό υπό μορφή βίντεο για την κατανόηση της επιστήμης της νανοτεχνολογίας και πώς αυτή συνδέεται με τον τομέα των τροφίμων.

Σε συνέχεια της πρόσφατης δημοσίευσης που εξέδωσε η EFSA με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αξιολόγηση επικινδυνότητας των νανοσωματιδίων στα τρόφιμα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων προχώρησε και στην δημοσίευση ψηφιακού υλικού για την καλύτερη κατανόηση της επιστήμης της νανοτεχνολογίας και πώς αυτή συνδέεται με τον τομέα των τροφίμων.
Οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της EFSA αποτελούν μια λεπτομερή επικαιροποίηση προηγούμενων οδηγιών για την αξιολόγηση επικινδυνότητας σχετικά με την εφαρμογή της νανοεπιστήμης και των νανοτεχνολογιών στην αλυσίδα των τροφίμων και των ζωοτροφών. Το νέο αυτό βίντεο συνοδεύει τη πρόσφατη δημοσίευση και δίνει απαντήσεις στο πως τα νανοσωματίδια συνδέονται με τα τρόφιμα.
Η νανοτεχνολογία αποτελεί έναν ταχέως εξελισσόμενο τομέα της επιστήμης, ο οποίος στον τομέα των τροφίμων χρησιμοποιείται ώστε οι ερευνητές να δημιουργήσουν νέα προϊόντα που να μπορούν να είναι ωφέλιμα για την υγεία και τη διατροφή.
Η EFSA ετοίμασε το εν λόγω βίντεο με σκοπό την περαιτέρω προώθηση και κατανόηση του θέματος. Σε αυτό υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο μικρό είναι ένα νανοσωματίδιο, τα νανοϋλικά που υπάρχουν στη φύση, η σημασία της νανοτεχνολογία στην τροφική αλυσίδα και την καθημερινή ζωή, καθώς και η αξιολόγηση της ασφάλειας στα νανοϋλικά.
Για την χώρα μας ο ΕΦΕΤ αποτελεί το Εστιακό Σημείο της EFSA στην Ελλάδα με αρμοδιότητα την συλλογή στοιχείων, την ενημέρωση και επιστημονική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή και τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη.

Δείτε το βίντεο του EFSA