«Αθώο» το τυρί και τα γαλακτοκομικά για την εμφάνιση καρδιακων παθήσεων

26 September 2018

Νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει το μύθο που ήθελε το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί με πολλά λιπαρά δεν βλάπτουν την υγεία όπως πιστεύαμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι λιπαρών των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο «The American Journal of Clinical Nutrition»,
αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο λίπος των γαλακτοκομικών σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και θνησιμότητα σε διάστημα 22 ετών. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.907 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, εκ των οποίων κανείς δεν είχε εμφανίσει καρδιακά προβλήματα πριν την έναρξη της έρευνας. Οι ερευνητές μέτρησαν στο πλάσμα του αίματος τα επίπεδα τριών διαφορετικών λιπαρών οξέων που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η πρώτη μέτρηση έγινε το 1992 ενώ ακολούθησαν άλλες δύο μετρήσεις, έξι και δεκατρία χρόνια αργότερα. Αυτή η μεθοδολογία έδωσε στους ερευνητές τη δυνατότητα να εξαγάγουν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση των λιπαρών από τα γαλακτοκομικά στην υγεία της καρδιάς και στο προσδόκιμο ζωής.
Μετά το πέρας της έρευνας, από τα άτομα που συμμετείχαν έχασαν τη ζωή τους 2.428 άτομα, από τα οποία μόνο 833 οφείλονταν σε καρδιακές παθήσεις.
Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Marcia Otto, ανέφερε σχετικά με τα πορίσματα της έρευνας: «Τα ευρήματα μας όχι απλώς υποστηρίζουν, αλλά θεμελιώνουν τις αποδείξεις πως το λίπος των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή γενικής θνησιμότητας στους ηλικιωμένους. Κανένα από τα τρία λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά που μελετήσαμε δεν σχετίζεται με αύξηση της συνολικής θνησιμότητας. Μάλιστα, ένας τύπος λιπαρού οξέος στα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα από εγκεφαλικό επεισόδιο κατα 42%».
Όπως τόνισε η κα Otto «οι καταναλωτές έχουν εκτεθεί σε τόσο διαφορετικές και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή γι αυτό το καταναλωτικό κοινό είναι σημαντικό να βασίζεται σε επιστημονικές απόψεις και όχι σε φήμες, όσον αφορά τις επιλογές που κάνει στη διατροφή του».