Αλεξανδρούπολη: Το σταυροδρόμι των λαών, των πολιτισμών και της ομορφιάς!

27 September 2018

Η τελευταία πόλη της χώρας πριν περάσουμε τα σύνορα για την Τουρκία, η Αλεξανδρούπολη, είναι μια πόλη που σου φέρνει στη μνήμη το μακρινό χθες και την ομορφιά του σήμερα.

Το σταυροδρόμι των λαών, των πολιτισμών και της ομορφιάς, όπως την ονομάζουν, η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πόλη «κλειδί» της Ελλάδος, είτε φεύγεις είτε έρχεσαι από ανατολή και δύση. Από την αρχαιότητα αναφορές του Ηροδότου παρουσιάζουν την Αλεξανδρούπολη με την ονομασία Σαλή. Σύμφωνα με μαρτυρίες η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς από τα χωριά της Μάκρης και της Μαρώνειας και έγινε γνωστή ως Δεδέαγατς . Η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνει «δέντρο του παππού» και βασίζεται σε τοπική παράδοση σύμφωνα με την οποία ένας σοφός δερβίσης πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομα της από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία. Το 1920 ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α’, επισκέφθηκε την πόλη, και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του.
Η Αλεξανδρούπολη ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή και έτσι η επικοινωνία της με τον κόσμο και την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται με κάθε μέσο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο. Πόλη της ξεκούρασης και της διασκέδασης, πόλη της θάλασσας και του τουρισμού, με τους παραθαλάσσιους και ορεινούς οικισμούς της, προσφέρει στους επισκέπτες της διαδρομές μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Στην παραλιακή ζώνη δεσπόζει το σήμα κατατεθέν της πόλης, ο εντυπωσιακός φάρος, που χτίστηκε το 1880 και φτάνει τα 27 μέτρα. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν το εσωτερικό του και να ανέβουν τα περίπου 100 σκαλοπάτια του, κάθε φορά που εορτάζεται η Ναυτική Εβδομάδα. Το 2013, ο Φάρος αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Στα ανατολικά της πόλης, σε ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αλεξανδρούπολης με πληροφορίες για τα οικοσυστήματα της περιοχής, ιδιαίτερα αυτό του Δέλτα του Έβρου. Κοντά στην πόλη βρίσκεται το δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου, αλλά και τα ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης. Συνολικά οκτώ μουσεία μπορεί να επισκεφτεί κανείς στην περιοχή όλα με το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αυτά είναι:

  1. Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
  2. Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
  3. Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
  4. Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
  5. Μουσείο Συλλόγου Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης
  6. Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας
  7. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
  8. Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας (Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός»)
ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Το 2013, ο Φάρος αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Παραλίες
Οι λάτρεις της θάλασσας θα αισθανθούν ότι βρίσκονται σε έναν πραγματικό παράδεισο. Σε 25 χιλιόμετρα ακτογραμμής εκτείνονται παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα, αμμώδεις, βραχώδεις, πολύβουες και οργανωμένες. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας από το Δέλτα του Έβρου μέχρι τη ζώνη της αρχαίας Μεσημβρίας. Οι προσχώσεις του μεγάλου ποταμού δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τους μικρούς φίλους της περιοχής, που μπορούν να κολυμπήσουν σε ρηχά νερά με ασφάλεια. Η ακτή του ΕΟΤ, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, είναι η πλησιέστερη στην πόλη. Αμμουδερή, φαρδιά, με πεντακάθαρα, γαλανά νερά, προσφέρεται για παιχνίδι με την άμμο και το νερό. Επίσης, τα Κόκκινα Βράχια με τους μικρούς γραφικούς ορμίσκους και το Δελφίνι με την απέραντη αμμουδιά είναι παραλίες ιδανικές για κοντινές αποδράσεις. Η Μάκρη, το παραθεριστικό κέντρο όλης της περιφέρειας του Έβρου, σας περιμένει πλήρως εξοπλισμένη για να σας προσφέρει όλα τα απαραίτητα για μια ξέγνοιαστη μέρα στη θάλασσα.
Ψαροταβέρνες και ουζερί απαντούν σε κάθε γευστική πρόκληση και προσφέρουν μαγευτική θέα στη Σαμοθράκη, το νησί του Έβρου. Με καθαρή ατμόσφαιρα μοιάζει σαν να μπορείς να το αγγίξεις το νησί. Λίγο πιο κάτω, η κοσμική παραλία της Αγία Παρασκευή προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, καφέ και ποτό κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Πηγαίνοντας προς Μεσημβρία πρέπει να σταματήσει κανείς στο Σκορπιό, μια απόμακρη, πεντακάθαρη παραλία, γνωστή σε λίγους. Όλη η περιοχή είναι ιδανική για ψάρεμα και ψαροντούφεκο και αυτό οι ντόπιοι το εκμεταλλεύονται δεόντως. Πολύ κοντά βρίσκεται και η Αρχαία Μεσημβρία με την απίστευτη θάλασσα κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί, βέβαια, το μπάνιο απαγορεύεται καθώς η μισή αρχαία πόλη βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, σαν ένα είδος υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου, αλλά αξίζει να την επισκεφθεί κανείς για το μοναδικό της τοπίο.