Ο συνδυασμός αναψυκτικού και φαγητού παχαίνει

20 September 2017

Νέα έρευνα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο συνδυασμός αναψυκτικού και φαγητού παχαίνει.

Νέα έρευνα η οποία παρουσιάστηκε από την επιστημονική ομάδα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας απαντάει στο ερώτημα γιατί ο συνδυασμός των αναψυκτικών με την πρωτεΐνη είναι παχυντικός. Η επιστημονική ομάδα εστίασε την έρευνά της σε 27 ενήλικες με υγιές βάρος και σε συνθήκες εργαστηρίου έκαναν καταμέτρηση του ποσοστού του οξυγόνου που εισέπνεαν και τους διοξειδίου του άνθρακα που εξέπνεαν συλλέγοντας παράλληλα και ποσότητα ούρων. Οι επιστήμονες παρείχαν στους εθελοντές τρία είδη θρεπτικών ουσιών, υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνη προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο οι επιπλέον υδατάνθρακες του αναψυκτικού επηρεάζουν τον μεταβολισμό τόσο των λιπαρών όσο και των πρωτεϊνών.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας ο συνδυασμός αναψυκτικού και φαγητού παχαίνει
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας ο συνδυασμός αναψυκτικού και φαγητού παχαίνει

Το πείραμα
Κάθε εθελοντής παρέμεινε στο εργαστήρια για δύο μέρες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης τα γεύματα που κατανάλωσαν περιείχαν 15% πρωτεΐνη και κατά τη διάρκεια της δεύτερης 30%. Επιπλέον την πρώτη μέρα τους δόθηκε αναψυκτικό με γεύση κεράσι που περιείχε ζάχαρη και τη δεύτερη μέρα το ίδιο αναψυκτικό στην χωρίς ζάχαρη εκδοχή του.

Τα αποτελέσματα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα αναψυκτικά που περιείχαν ζάχαρη μείωναν την οξείδωση του λίπους στον οργανισμό κατά 8%. Η διαπίστωσή τους τούς οδήγησε στην υπόθεση ότι το επιπλέον φορτίο υδατανθράκων που παρέχονταν στον οργανισμό μέσω του αναψυκτικού ήταν εκείνο που μείωνε την ανάγκη του σώματος να επεξεργαστεί τα αποθέματα λίπους για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα λιπαρά καίγονται δυσκολότερα από τη ζάχαρη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε άρθρο στο επιστημονικό έντυπο BMC Nutrition.