Η τομάτα προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος

20 September 2017

Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο αποκαλύπτει πως η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η αντιοξειδωτική δράση της τομάτας και η πολυτιμότητα του περιεχόμενου σε αυτήν λυκοπένιου και τώρα μία νέα έρευνα επιστημονικής ομάδας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έρχεται για να εντάξει την τομάτα στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ζωικά μοντέλα παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές παρεμβάσεις έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του δέρματος. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα κατέγραψαν από τους πειραματισμούς σε αρσενικά ποντίκια όταν η καθημερινή διατροφή τους περιείχε σε ποσοστό 10% σκόνη τομάτας και στη συνέχεια εκτίθονταν σε υπεριώδη ακτινοβολία τότε εμφάνιζαν 50% μείωση στους καρκινικούς όγκους του δέρματος συγκριτικά με εκείνα τα ποντίκια των οποίων η διατροφή δεν περιελάμβανε σκόνη τομάτας. Η διαφοροποίηση αυτή ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στα θηλυκά υποκείμενα της έρευνας.

Η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων.
Η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων.

«Η σχέση μεταξύ της τομάτας και του καρκίνου βασίζεται στο γεγονός ότι τα καροτενοειδή, τα συστατικά που δίνουν δηλαδή το χρώμα στη τομάτα, προστατεύουν το δέρμα από τη βλάβη που προκαλεί η UV ακτινοβολία.» αναφέρει στη δημοσίευση της μελέτης η Δρ Τζέσικα Κοπερστοουν η οποία στη συνέχεια υπογραμμίζει το ρόλο της λυκοπένης λέγοντας: «Εξάλλου, η λυκοπένη, το κύριο καροτενοειδές της τομάτας έχει τεκμηριωθεί ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό έναντι των δερματικών βλαβών».

Βασικό όμως σημείο της έρευνας συνδέεται και με το φύλο και σε αυτό στέκεται η καθηγήτρια Παθολογίας Τατιάνα Ομπερίζιν η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «η μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο του φύλου και ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν καταστρώνουμε τη θεραπευτική στρατηγική μας έναντι του καρκίνου. Όταν αποδίδει στον άνδρα, δεν αποδίδει πάντα και στη γυναίκα, και το αντίστροφο». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.