Καλάθι Πρωινού

18 April 2017

Σε επίσημη παρουσίαση προέβη η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος της καινοτόμου πρωτοβουλίας «Καλάθι Πρωινού» από παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης.

Έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση του πολιτισμικού και γαστρονομικού πλούτου της χώρας η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) παρουσίασε την πρωτοβουλία «Καλάθι Πρωινού» το οποίο και θα προωθήσει σε Έλληνες και ξένους τουρίστες που θα επιλέγουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα για τη διαμονή τους. Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τόνισε τη σημαντικότητα του εγχειρήματος αναφέροντας: «Αν κατορθώσουμε να διαδώσουν οι ξένοι τα θαυμάσια προϊόντα της ελληνικής γης, θα κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα μιας μεγάλης ανατροπής -της αναγνώρισης της ελληνικής παραγωγής εκτός συνόρων, με πράξεις όμως». Προϊόντα της ελληνικής γης και του γαστρονομικού πλούτου της χώρας θα αποτελέσουν το βασικό περιεχόμενο του καλαθιού. Σε εξέχουσα θέση βρίσκονται τα τα φρέσκα φρούτα, τα αρτοπαρασκευάσματα, το μέλι, το γάλα, το γιαούρτι και οι πίτες.

Έχοντας ως πρόθεση και την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας το περιεχόμενο για το «Καλάθι Πρωινού» θα προσαρμόζεται στην γαστρονομική παράδοση του κάθε τόπου. Βασική επιδίωξη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος είναι η συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς ανά περιοχή με πολλά από τα καταλύματα να προμηθεύονται τα προϊόντα για το δικό τους «Καλάθι Πρωινού» από αυτούς δίνοντας παράλληλα μία σημαντική ώθηση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Καλάθι Πρωινού
Καλάθι Πρωινού

Το Καλάθι ελληνικού πρωινού θα προσφέρεται στους φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων συνολικά 13 Περιφερειών. Ενδεικτικά αξίζει να δούμε ορισμένα μενού που ετοιμάζονται για το «Καλάθι πρωινού» από την κάθε Περιφέρεια.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης το μενού περιλαμβάνει παξιμάδια Σαμοθράκης, κουραμπιέδες Καρβάλης, ελιές Θάσου, προσούτο Δράμας και λουκάνικα Θράκης. Το «Καλάθι Πρωινού» της Κεντρικής Μακεδονίας θα περιλαμβάνει μπουγάτσα, γάλα, γιαούρτι, μαρμελάδες κ.ά. ενώ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα περιέχει το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης, λουκάνικα Καραμανλίδικα, γάλα βουβαλίσιο, Ανεβατό Γρεβενών κ.ά. Για το «Καλάθι Πρωινού» της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν επιλεγεί ενδεικτικά φέτα, ψωμί με προζύμι, πίτες, αφεψήματα κ.ά. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το μενού για το «Καλάθι Πρωινού» περιλαμβάνει: αλλαντικά νούμπουλο, βούτυρο Κέρκυρας, μαντολάτο, παστέλι, γλυκά κουταλιού, κουμ κουάτ κ.ά. Το «Καλάθι Πρωινού» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα περιέχει ενδεικτικά αφεψήματα, μέλι, τραχανά, φρούτα κ.ά. ενώ της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα έχει ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, στραπατσάδα, αλλαντικά (π.χ. σύγκλινο Μάνης) κ.ά.

Η Περιφέρεια Αττικής θα προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της ένα «Καλάθι Πρωινού» με μέλι, σταφιδόψωμο με κορινθιακή σταφίδα, ελληνικό καφέ, κουλούρια κ.ά. Στο «Καλάθι Πρωινού» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα μπορούμε να βρούμε μέλι, μαρμελάδες, αυγά, βούτυρο γάλακτος, κατίκι Δομοκού, αφεψήματα κ.ά. Για το «Καλάθι Πρωινού» της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν επιλεγεί φρούτα, αφεψήματα, τυριά, αυγά κ.ά. Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου για το δικό της «Καλάθι Πρωινού» έχει επιλέξει προϊόντα όπως το Καλαθάκι Λήμνου, τα παξιμάδια, η μαστίχα, οι ελιές, ο ελληνικός καφές κ.ά. ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχει στο δικό της «Καλάθι Πρωινού» διαλεχτές μαρμελάδες, τυριά, αλλαντικά, βυζαντινό καφέ κ.ά. Τέλος η Περιφέρεια Κρήτης έχει διαμορφώσει για το δικό της Καλάθι πρωινού ένα μενού αποτελούμενο από φρούτα, κριθαροκουλούρες, βούτυρο, γλυκά κουταλιού, τυριά, καλτσούνια, αλλαντικά (π.χ. Απάκι) κ.ά.