Σημαντική φαίνεται να είναι η συμβολή των φυτικών ινών στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητες για τους καρκινοπαθείς.
Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Harvard και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη των ΗΠΑ η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Oncology αποκαλύπτει την ωφέλιμη επίδραση των φυτικών ινών στα άτομα τα οποία έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα τα οποία προέρχονταν από περίπου 1580 άτομα τα οποία είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα δεδομένα αφορούσαν και σε ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των μισών περίπου ασθενών για την επόμενη οκταετία. Οι 773 εξ αυτών κατέληξαν με τους 174 λόγω του καρκίνου στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό όμως που έγινε ορατό από τα δεδομένα της έρευνας είναι το γεγονός πως εκείνοι των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν εξαιτίας της νόσου. Το αποτέλεσμα δεν φάνηκε να εξαρτάται από την ποσότητα των φυτικών ινών που προσλάμβαναν πριν από τη διάγνωση.
Εξαιρετικά σημαντικό φαίνεται να είναι και το είδος των τροφίμων από τα οποία προέρχονται οι φυτικές ίνες. Ως περισσότερο ωφέλιμα χαρακτηρίζονται τα δημητριακά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης καθώς η μείωση που επέφεραν στα ποσοστά θανάσιμου κινδύνου ήταν 33% ενώ και τα λαχανικά φάνηκε πως μειώνουν τον κίνδυνο κατά 17%.
Παρότι δεν έχει αποκαλυφθεί η ακριβής σύνδεση ανάμεσα στους δύο παράγοντες ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως οι φυτικές ίνες έχουν θετική επίδραση στο μεταβολισμό προστατεύοντας γενικότερα τον οργανισμό των ασθενών και όχι μόνο.