Αναμφίβολα η Αμοργός είναι το κυκλαδίτικο νησί με την άγρια ομορφιά και τα βαθυγάλανα νερά που μάγεψε το Χόλυγουντ και κατέκτησε το κοινό.
Όταν το 1988 ο Λικ Μπεσόν αποφάσισε να κάνει τα γυρίσματα της ταινίας του στην Αμοργό το κοινό άρχισε να αναρωτιέται που βρίσκεται αυτό το νησί με τον άγρια ομορφιά και τα βαθυγάλανα νερά. Πρόκειται για το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων και είναι γεγονός πως τα νερά της είναι πολύ βαθιά αφού περιμετρικά ξεκινάνε από τα 95μ. και φτάνουν μέχρι και τα 724μ.. Με τέτοια βάθη και τόσο πλούσιο βυθό δεν είναι να απορεί κανείς με την άνθηση που έχει δείξει ο καταδυτικός τουρισμός στο νησί.
To έβδομο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων πήρε το όνομά του από ένα είδος λιναριού που φτιάχνονταν κατά την αρχαιότητα οι περίφημοι «άλικοι αμοργίδες», απαλοί χιτώνες ημιδιάφανης ύφανσης. Ήταν μάλιστα τόσο φημισμένοι που αναφορές εντοπίζουμε και στον Αριστοφάνη ο οποίος παρότρυνε τις γυναίκες να φορούν αυτούς τους χιτώνες για να γοητεύουν τους άντρες τους.
Κατοικήθηκε από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού όπως μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα ανά το νησί. Μινωίτες, Ναξιώτες και Μιλήσιοι αποίκισαν το νησί δημιουργώντας τρεις διαφορετικές πόλεις, την Μινώα, την Αιγιάλη και την Αρκεσίνη. Η κάθε μία είχε το δικό της νόμισμα αλλά και το δικό της πολίτευμα.
Το νησί διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια τα Κατάπολα (κοντά στην αρχαία Μινώα) και την Αιγιάλη. Η Χώρα του νησιού είναι ορεινή πάνω από τα Κατάπολα, χτίστηκε εκεί για να αποφεύγονται οι επιδρομές των πειρατών. Για το λόγο αυτό είχε χτιστεί σε αυτήν το Τείχος με τις πολεμίστρες τον 13ο αι. από τον Ιερεμία Γκύζη. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της Χώρας βρίσκονται οι μεταβυζαντινές εκκλησίες, οι βενετσιάνικοι πύργοι και ένα από τα πρώτα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας το οποίο σύμφωνα με την αντίστοιχη επιγραφή ιδρύθηκε στις 21 Ιουνίου του 1826 με δαπάνη της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης. Η Μονή βρίσκεται κοντά στη Χώρα σε ένα επιβλητικό βράχο 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Χτίστηκε το 1088 μ.Χ. επί της αυτοκρατορίας του Αλεξίου Α΄ του Κομνηνού. Το κτίσμα αποτελείται από οκτώ ορόφους οι οποίοι δεν επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους. Από την είσοδο και μέσω μίας κατακόρυφης σκάλας ο επισκέπτης φτάνει στον 4ο όροφο ενώ η εκκλησία της Μονής βρίσκεται στην κορυφή.
Κεντρικά του νησιού βρίσκονται τα Κατάπολα όπου πάνω από τον οικισμό είναι η τοποθεσία όπου βρισκόταν η αρχαία Μινώα. Η αρχαιολογική ανασκαφή είναι ακόμα σε εξέλιξη ωστόσο υπάρχουν ορισμένα προσβάσιμα σημεία. Περίπου 50 μέτρα από την παραλία και σε συνέχεια του εμπορικού δρόμου των Καταπόλων βρίσκεται η Παναγία Καταπολιανή χτισμένη στα ερείπια του αρχαίου ναού του Πυθείου Απόλλωνα. Στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμού βρίσκεται και ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας που χρονολογείται στην πρώιμης βυζαντινής περιόδου.
Νοτιότερα στην Κάτω Μεριά του νησιού συναντάμε τα χωριά Καμάρι, Βρούτση, Αρκεσίνη, Κολωφάνα και Καλοταρίτισσα. Λίγο πριν τον οικισμό της Καλοταρίτισσας βρίσκουμε την Αγία Παρασκευή όπου κάθε χρόνο στη χάρη της γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του νησιού. Στην ανατολική πλευρά του νησιού εντοπίζουμε την Αιγιάλη με την Ακρόπολη και την αρχαία πόλη όπου εντοπίζονται υπολείμματα του οχυρωματικού της τείχους και βάσεις αγαλμάτων. Από εδώ ξεκινάει και το φαράγγι προς την περιοχή της Γλυφάδας. Εδώ σφηνωμένη σε βράχο συναντάμε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας με την εντυπωσιακή θέα στον όρμο.
Τοπικά προϊόντα
Όταν επισκέπτεσαι την Αμοργό δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το ρακόμελο και την ψημένη ρακί. Εξίσου φημισμένα είναι και τα ντόπια κρασιά ενώ από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ξεχωρίζουν το κεφαλοτύρι και η μυζήθρα. Κορυφαίας ποιότητα είναι το μέλι και η φάβα της τοπικής παραγωγής ενώ ως καλύτερο γλύκισμα θα πάρετε μαζί σας παστέλι.