Aroma Innovation Hub: Εστιάζοντας στα ελληνικά βότανα

28 July 2017

Ο πρώτος ελληνικός κόμβος καινοτομίας με έμφαση στην ανάπτυξη, παραγωγή και εκμετάλλευση προϊόντων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά είναι γεγονός και λέγεται Aroma Innovation Hub.

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση του Aroma Innovation Hub που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με θέμα «Επενδυτικά Εργαλεία και Στρατηγικές Προώθησης στον Τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών». Κατά τη διάρκεια αυτής οι παρευρισκόμενοι που ήταν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναορικά με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες οι οποίες παρέχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και από τον τραπεζικό τομέα.

Το Aroma Innovation Hub είναι μία καινοτόμος πρωτοβουλία από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών που προωθεί τη σύμπραξη της ακαδημαϊκής κοινότητας με τους ερευνητικούς φορείς και τις επιχειρήσεις αναλαμβάνει να εμβαθύνει στη διασύνδεση του ακαδημαϊκού και του επαγγελματικού χώρου ώστε να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα που εμπλέκεται στην αγροδιατροφή και στα φυτικά προϊόντα υγείας. Μέσα από αυτό τα μέλη του κόμβου θα μπορούν να αποκτήσουν νέες προοπτικές όσον αφορά σε ερευνητικά προγράμματα, νέες τεχνολογίες αλλά και σημαίνουσες συνεργασίες.

Aroma Innovation Hub: Εστιάζοντας στα ελληνικά βότανα

Το εγχείρημα εστιάζει στην αξιοποίηση των περισσότερων από 500 αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που ευδοκιμούν στη χώρα μας. Το μεγάλο πλήθος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελλάδας είναι και εκείνο που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Παρότι λοιπόν που η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αξιοποιήσει την τεράστια ποικιλία και ποσότητα των αρωματικών φυτών ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής. Στο γεγονός εστίασε και ο πρόεδρος του Aroma Innovation Hub, Καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Βασίλης Παπασωτηρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, και ιδιαίτερα με τη μορφή των αιθέριων ελαίων αποτελούν κρίσιμη πρώτη ύλη σε μια σειρά από μεγάλες βιομηχανίες όπως αυτή των καλλυντικών, της ποτοποιίας, των τροφίμων και των αγροχημικών. Από την άλλη πλευρά η διευθύντρια του Aroma Innovation Hub καθηγήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινή Λάμαρη, μίλησε για το κοινό όραμα του κόμβου να μεταφέρει ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα στη γραμμή παραγωγής και να προσδώσει αξία στο τελικό προϊόν.

Μάθετε περισσότερα για το Aroma Innovation Hub και τις δράσεις του στο https://www.psp.org.gr/en/content/aroma-innovation-hub