3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

27 July 2017

 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρολύριο Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου η διοργάνωση για την Ποντιακή Γαστρονομία στην πλατεία του Θρολύριου Ροδόπης στην Κομοτηνή. Το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας αποτελεί συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την γιορτή της Αγίας Μαρίνας οι οποίες καλύπτουν διάφορα κομμάτια της ιστορίας, της λαογραφίας και της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού. Πρόκειται για μία προσπάθεια ανάδειξης της ποντιακής γαστρονομίας μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, η οποία ξεκίνησε δειλά όμως έχει την τάση να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί ως θεσμός. Στο 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας που έλαβε χώρα στο Θρολύριο υπήρξαν συνολικά 16 συμμετοχές από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας.

3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας
3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

Οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν για χάρη του διαγωνισμού συνταγές όπως είναι ο σορβάς, τα τσουλουφλία φασούλια, οι σαρμάδες, τα τινιαχτά φασούλια, τα κιντέατα, τα βαρένικα, τα χαψία, τα πιροσκί και τα τσιριχτά. Τα λαχταριστά πιάτα στολίστηκαν στα τραπέζια τους και η κριτική επιτροπή ήταν εκεί για να δοκιμάσει και να πάρει τις αποφάσεις της. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Νίκο Λυγερό, Νίκο Αλμπάνη, Κική Εμμανουηλίδου, Σάββα Βακιρτζή, Αναστάσιο Αρουτσίδη, Θωμά Σαββίδη, Ελένη Βασιλειάδου και Ελένη Τομπουλίδου ενώ την παρουσίαση ανέλαβε η Γιούλη Γεωργιάδου.

Νικητές του φετινού διαγωνισμού ανακηρύχθηκαν ο Σύλλογος Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» (Α΄ Βραβείο), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωμνικού Ξάνθης (Β΄ Βραβείο) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης (Γ΄ Βραβείο). Τέλος, το βραβείο του κοινού πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης.