Ο Χρήστος Μαντάς, M.S.c Μηχανικός Βιοσυστημάτων, μας συστήνει το Μέλι όπως δεν το έχουμε ξαναδεί. Πώς το μέλι μετατρέπεται σε σκόνη και σε ποιους τομείς μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Μάθετε για τα πάντα για την παγκόσμια αυτή επιτυχία που φέρει ελληνική σφραγίδα!
Η ευεργετική επίδραση του μελιού στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και η καθημερινή χρήση του είναι διαδεδόμενη από την αρχαιότητα. Μάλιστα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, η οποία είναι άμεσα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μας, το Μέλι αποτελεί πηγή τόνωσης και ενέργειας.
Σε αντίθεση με την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για πλήθος προβλημάτων υγείας, το Mέλι φαίνεται να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες.
Για να πάμε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι τώρα μπορείτε να αντικαταστήσετε πλήρως την ζάχαρη στην καθημερινή σας ζωή με σκόνη μελιού; Και δεν σταματάμε εδώ, είπαμε ότι το μέλι φημίζεται για τις ιδιότητές του. Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν αν πίνοντας τον καφέ σας, όχι μόνο δεν ανησυχείτε για τις «κενές» θερμίδες της ζάχαρης αλλά ταυτόχρονα νιώθετε καλύτερα τον ερεθισμένο σας λαιμό; Όλοι γνωρίζουμε για το θυμαρίσιο μέλι και την θαυμάσια αυτή ιδιότητα του.
Φανταστείτε να έχετε ένα ολόκληρο κέικ και κάθε κομμάτι να κάνει ακριβώς ότι και ένα συμπλήρωμα διατροφής χωρίς όμως κανένα ίχνος χημικών ουσιών, και αυτό γιατί η κατανάλωση μελιού μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τη χοληστερίνη, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και ρυθμίζει τους χτύπους της.
Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν από δυο περίπου χρόνια, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας που εδρεύει στην Λάρισα, σαν μια πειραματική εργασία με στόχο να μετατραπεί το υγρό και κολλώδες μέλι, σε μια στερεά σκόνη που να μην κολλάει και να μην συσσωματώνεται. Για το σκοπό αυτό έγινε χρήση της κρυογενικής μεθόδου, μέσω της οποίας οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έως και – 100ο C– συμβάλλοντας στην αποξήρανση-αφύγρανση του μελιού, το οποίο μετατρέπετε σε σκόνη, που είναι ευκολόχρηστο για ένα σωρό εφαρμογές.
Μέχρι και σήμερα κυκλοφορούν σκόνες μελιού στο εμπόριο από άλλες χώρες αλλά το πιο σημαντικό είναι πως η μέθοδος μετατροπής του μελιού σε σκόνη εφαρμόζει την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, που όμως καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος από τα πολύτιμα συστατικά του. Στην δική μας περίπτωση, η σκόνη που θα παράγεται συγκρατεί όλα τα ωφέλιμα και δραστικά στοιχεία που περιέχει το μέλι, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και θα αποτελεί μια συμπυκνωμένη «βόμβα» αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.