Κάθε χρόνο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει την ευκαιρία σε περισσότερα από 150 σχολεία και 15.000 περίπου μαθητές να δανειστούν και να χρησιμοποιήσουν τις Μουσειοσυσκευές ή αλλιώς τις εκπαιδευτικές βαλίτσες, οι οποίες αποκαλύπτουν μοναδικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Φέτος, έχουν σχεδιαστεί 6 διαφορετικές Μουσειοσκευές, μεταξύ των οποίων και «η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα».
Η νέα μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» θα ταξιδέψει σε σχολεία όλης της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Η νέα μουσειοσκευή απευθύνεται στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και διδάσκει στους μαθητές τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων και τα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής, μέσα από κείμενα, εικόνες, πλούσιο ηλεκτρονικό υλικό, εκπαιδευτικά παιχνίδια, αντίγραφα αρχαίων σκευών και δραστηριότητες.
Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Μάλιστα, άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης αλλά και πολιτισμού.
Ποια όμως είναι η διαδικασία; Ο εκπαιδευτικός δανείζεται τη μουσειοσκευή από το μουσείο και τη χρησιμοποιεί ως εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα της Ιστορίας, της Γλώσσας ή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε διάφορες άλλες δράσεις. Επίσης μπορεί να την αξιοποιήσει για την προετοιμασία της επίσκεψης των μαθητών στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και σε οποιοδήποτε Μουσείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού διαθέτει εκθέματα που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων.
Μεταξύ άλλων, μέσα από τη νέα μουσειοσκευή, οι μαθητές θα γνωρίσουν τα σκεύη που είναι απαραίτητα στην κουζίνα αλλά και στο καθημερινό και εορταστικό τραπέζι. Επιπλέον, μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο τις πηγές της διατροφής, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, το μέλι, τους καρποί, το ψάρι και το κρέας. Με τη χρήση της μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα», οι μαθητές γνωρίζουν τα οφέλη της σωστής διατροφής και του ισορροπημένου πρωινού, τη διατροφή και το ρόλο της στην κοινωνική ζωή, όπως τα συμπόσια, τις γιορτές και τις θρησκευτικές τελετές, καθώς και διάφορες συνταγές και αγαπημένες τροφές στην αρχαιότητα.
Μάλιστα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σκεύη και το ύφασμα της μουσειοσκευής για να δημιουργήσει, μέσα στην τάξη, μια γωνιά που να αναπαριστά το περιβάλλον μιας κουζίνας στα αρχαία χρόνια. Επιπλέον, μπορεί ακόμη και να προσκαλέσει τα παιδιά να φτιάξουν το μενού μιας εβδομάδας -εμπνευσμένα από τις συνταγές των αρχαίων Ελλήνων- και να το εφαρμόσουν σπίτι τους ή να σχεδιάσουν ένα παιχνίδι γνώσεων τύπου trivial pursuit. Τα παιδιά μπορούν επίσης να φτιάξουν σπίτι τους μπισκότα με βρώμη και σταφίδες με βάση τη συνταγή που περιλαμβάνεται μέσα στο υλικό της μουσειοσκευής.
Χρησιμοποιώντας το υλικό της μουσειοσκευής και παίζοντας παιχνίδια όπως το παιχνίδι τύπου twister game «Ισορροπώντας στις τροφές», τα παιδιά θα αντιληφθούν καταρχάς τη σημασία ενός πλήρους πρωινού, συζητώντας με τον εκπαιδευτικό ποιες τροφές είναι απαραίτητες. Στη συνέχεια, καθώς θα επεξεργάζονται σκεύη πιστά αντίγραφα εκθεμάτων από τις Συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα γνωρίσουν τις διατροφικές συνήθειες, τα είδη γευμάτων και αγαπημένα φαγητά και συνταγές στην αρχαία Αθήνα και Ρώμη.
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: https://www.cycladic.gr