Ναύπλιο: Μια μαγευτική περιήγηση στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας

22 November 2016

Κάστρα, νεοκλασικά κτίρια με κεραμιδένιες στέγες και ξύλινα μπαλκόνια, παλιές γειτονιές, πεζόδρομοι και μεγάλες πλατείες. Το Ναύπλιο ξεχειλίζει από ζωή, έντονες εικόνες από το παρελθόν και παραμυθένιες στιγμές του σήμερα.

Η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1828 αποπνέει πολιτισμό, μυστηριακή ατμόσφαιρα αλλά και μια νότα ελευθερίας που σε παρασύρει στα γραφικά δρομάκια και από εκεί στην πλατεία Συντάγματος, τα μουσεία, τις εκκλησίες και τον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο ρομαντισμός, η αρχοντιά και η πλούσια ιστορία σεργιανίζουν από άκρη σε άκρη του Ναυπλίου, ικανοποιώντας τα γούστα όλων των επισκεπτών.

Μπούρτζι
Μπούρτζι

Όσοι τολμηροί έχουν προνοήσει να πάρουν μαζί τους τα αθλητικά τους παπούτσια και την… αντοχή τους, θα έχουν την ευκαιρία να «κατακτήσουν» το ξακουστό κάστρο του Παλαμηδίου που παντρεύει την πόλη του Ναυπλίου με μία βαθιά μεσαιωνική ατμόσφαιρα. Όσο κουραστικά κι αν φαντάζουν τα 857 απότομα σκαλοπάτια (999 σύμφωνα με τον μύθο) που οδηγούν στο Παλαμήδι, ο τελικός προορισμός σίγουρα θα σας δικαιώσει. Το υπέροχο θαλάσσιο πανόραμα, τα σκαλιστά στο βράχο μονοπάτια, τα κελιά που χρησίμευαν ως φυλακές (σε ένα από αυτά φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης) και η κορυφή του φρουρίου όπου συναντάμε το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα συνθέτουν μια μοναδική εικόνα που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη του επισκέπτη.
Από την άλλη, πώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένο ένα ταξίδι στο Ναύπλιο χωρίς μια θαλάσσια βόλτα μέχρι το Μπούρτζι; Πάρτε το βαρκάκι και ανακαλύψτε το βενετσιάνικο φρούριο-ορόσημο του Ναυπλίου που βρίσκεται πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων στη μέση του λιμανιού στο Ναύπλιο, περίπου 450 μέτρα από το μόλο.

Ναύπλιο: Μια μαγευτική περιήγηση στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας
Παλαμήδι

Αναμφίβολα, το Ναύπλιο κατέχει κορυφαία θέση στην καρδιά των εκδρομέων που αναζητούν σε έναν προορισμό πλούσια ιστορία, αρχαιολογικά μουσεία, μνημεία και φυσικά κτίρια-κοσμήματα που αποπνέουν μια ενετική αύρα και μια απέραντη θάλασσα. Το Ναύπλιο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοή από την Αθήνα, μόλις 147χλμ. και αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για μια ολιγοήμερη απόδραση όσο και για μια οργανωμένη πολυήμερη εκδρομή σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Ναύπλιο: Μια μαγευτική περιήγηση στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου

Όμως, εκτός από τα μαγευτικά τοπία που θα σας προσφέρει με γενναιοδωρία το Ναύπλιο, στη διαμονή σας θα ανακαλύψετε και την απέραντη γοητεία που κρύβουν οι γευστικές καταβολές του. Ύστερα από τον πρωινό καφέ που θα απολαύσετε στην Ακτή Μιαούλη και Μπουμπουλίνας, απολαύστε φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες των ίδιων ακτών με την υπέροχη θέα προς το Μπούρτζι. Φανταστείτε τα καλύτερα ψάρια του Αργολικού ψημένα στα κάρβουνα αλλά και σε μερακλίδικο τηγάνι. Σκεφτείτε μια χειμωνιάτικη μέρα να απολαμβάνετε τη θαλπωρή μιας ζεστής πεντανόστιμης ψαρόσουπας με θέα το Μπούρτζι… Και το μαγικό πλάνο συνεχίζεται με ασύλληπτους ψαρομεζέδες και με highlight τις γαρίδες σαγανάκι.

Ναύπλιο: Μια μαγευτική περιήγηση στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας
Πλατεία Συντάγματος

Το Ναύπλιο εκτός από εξαιρετικές ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια με εκλεπτυσμένες γεύσεις και έντονη προσωπικότητα, ξεχωρίζει για τα πρωτότυπα ζαχαροπλαστεία του και φυσικά τζελατερίες με αυθεντικές ιταλικές συνταγές αλλά και ελληνικά παγωτατζίδικα με παραδοσιακές συνταγές που κάνουν θραύση. Απολαύστε γλυκά του κουταλιού, υπέροχα παστέλια, μαστίχα υποβρύχιο, σιροπιαστά αλλά και υπέροχες πορτοκαλόπιτες ανάμεσα στα διατηρητέα κτίρια, με τις μπουκαμβίλιες γύρω σας.

Ναύπλιο: Μια μαγευτική περιήγηση στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας
Η παλιά πόλη του Ναυπλίου με τις υπέροχες μπουκαμβίλιες

Προτού πάρετε το δρόμο της επιστροφής, μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση σε κάποιο από τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε φέτα και ξηρή μυζήθρα, όπως επίσης και άλλες ντόπιες νοστιμιές της Πελοποννήσου: από τραχανά, ιδιαίτερα ζυμαρικά και όσπρια μέχρι ελιές, λάδι, μέλι και κρασί.