Με το βλέμμα στραμμένο σε νέες ευκαιρίες και την εκμετάλλευση λιγότερο κορεσμένων καλλιεργειών, πολλοί παραγωγοί επενδύουν στις ξεχασμένες καλλιέργειες κρανιάς και αρώνιας.
Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθούμε τις εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες κρανιάς και αρώνιας να «ανθίζουν» στα χέρια των καλλιεργητών της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στις δύο αυτές εναλλακτικές καλλιέργειες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αξιοποιούν τις ανεκμετάλλευτες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις, οι οποίες δεν χρειάζονται εντατική φροντίδα, προσφέροντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα. Παραδείγματός χάριν, η καλλιέργεια της κρανιάς μπορεί να αναπτυχθεί σε μικρούς αγρούς χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε υψόμετρο από 300 έως 900 μέτρα, ενώ η απόδοση της σε πλήρη ανάπτυξη των δέντρων ξεπερνάει τον ένα τόνο ανά στρέμμα. Τόσο η αρώνια όσο και η κρανιά θεωρούνται super foods και κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Επίσης, εκτός από την κρανιά και την αρώνια, εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να προσφέρουν εισόδημα στους καλλιεργητές θεωρούνται ακόμη το ιπποφαές, το μύρτιλλο, τα βατόμουρα αλλά και τα φραγκοστάφυλα.
Στο αυξημένο ενδιαφέρον για τις καλλιέργειες κρανιάς και αρώνιας συνεπάγεται το γεγονός ότι οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες ευνοούν τις δύο νέες καλλιέργειες κρανιάς και αρώνιας στην Δυτική Μακεδονία και μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές καλλιέργειες για τους αγρότες. Μάλιστα, οι καλλιεργητές έχουν ενημερωθεί από τους ειδικούς για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι αρώνιες και οι κρανιές, ενώ γίνονται και οι πρώτες προσπάθειες για την οργάνωση των παραγωγών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ενημερωτική ημερίδα στην Δράμα σχετικά με την καλλιέργεια της κρανιάς, στην οποία συμμετείχαν και παραγωγοί από την Περιφέρεια.