Η Δανία έχασε τη μάχη της φέτας

9 August 2022

Δεν μπορεί να εξάγει τυρί με την επωνυμία «φέτα» και σε χώρες εκτός Ε.Ε.

To ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως η Δανία δεν θα μπορεί πια να χρησιμοποιεί τον όρο “φέτα” για τις εξαγωγές των λευκών της τυριών. Συγκεκριμένα, η απόφαση στην δίκη για την φέτα τόνιζε πως η Δανία παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνοντας τους τοπικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών να εμπορεύονται και να εξάγουν ένα λευκό, θρυμματισμένο τυρί ως «φέτα» εκτός της περιοχής.

Υπενθυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, είχε μηνήσει τη Δανία το 2019 επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει ή να σταματήσει την «άμεση παραβίαση» της προστατευόμενης από την ΕΕ ονομασίας προέλευσης.

Η Ελλάδα υποστήριξε πως φτιάχνει φέτα από την αρχαιότητα και το 2002 απονεμήθηκε στο προϊόν το καθεστώς προστασίας, έτσι ώστε μόνο το τυρί που παρασκευάζεται στην Ελλάδα να μπορεί να πωλείται ως τέτοιο. Η Δανία από την άλλη υποστήριξε ότι η ονομασία “Φέτα” ισχύει μόνο για προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, είναι επίσης υποχρεωμένη βάσει των κανόνων της ΕΕ να παρακολουθεί την παράνομη χρήση της προστατευόμενης ονομασίας Φέτα και ότι αυτή η υποχρέωση επεκτείνεται και σε προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές εκτός ΕΕ.