Askada farm: Delicatessen προϊόντα ταξιδεύουν σε Αμερική και Σαουδική Αραβία

25 July 2022

Για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας από την Κύμη Ευβοίας και το νέο επισκέψιμο αγρόκτημα τους μίλησε σε συνέντευξή της η Ευαγγελία Μύταλα

Ένα φρούτο γνωστό από την ελληνική αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, το σύκο, και μία περιοχή μοναδική στον πλανήτη για τον παραδοσιακό τρόπο ξήρανσης του σύκου, η Κύμη Ευβοίας, αποτέλεσαν την αφορμή ενός ζευγαριού από την Χαλκίδα ώστε να δημιουργήσουν το 2013 το δικό τους βιολογικό αγρόκτημα εκπληρώνοντας το παιδικό τους όνειρο. Σήμερα, το αγρόκτημα Askada farm της Ευαγγελίας Μύταλα και του Στάθη Μηλιώτη αποτελείται από 800 συκιές και τα καινοτόμα προϊόντα τους βρίσκονται στα ράφια γνωστών καταστημάτων από την Αμερική μέχρι την Σαουδική Αραβία. Μάλιστα από το 2014 και κάθε χρόνο, το συκόμελο, η σάλτσα από σύκο και τα ξηρά τους σύκα βραβεύονται από τα «Great Taste Awards» τον πλέον αναγνωρισμένο διαγωνισμό γεύσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η αγάπη μας για το σύκο ξεκινάει από τα δικά μας «γευστικά» γούστα. Είναι ένα προϊόν που τρώγαμε, τρώμε και θα τρώμε για μια ζωή. Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε προϊόντα που να ταιριάζουν με τις γαστρονομικές τάσεις της εποχής. Η γκάμα μας περιέχει το συκόμελο, ένα εκχύλισμα του ξηρού σύκου χωρίς προσθήκη ζάχαρης και άλλων συστατικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντρέσινγκ σε πράσινες σαλάτες, στο γιαούρτι ή στο παγωτό. Το άλειμμα ξηρού σύκου που φτιάχνεται από ξηρά σύκα, βιολογική ζάχαρη ακατέργαστη καστανή και φρέσκο λεμόνι, το «chutney» σύκου είναι μια γλυκοπικάντικη σάλτσα που περιέχει σύκα, σταφίδες, κρεμμύδι και τζίντζερ, τις μπάρες σύκων που είναι με λεμόνι και αμύγδαλο, με πορτοκάλι και καρύδι και η τρίτη είναι με βρώμη και κακάο χωρίς ζάχαρη, αλλά και τα συκολατάκια» δηλώνει στο FoodLife η Ε. Μύταλα.

Τα ξηρά σύκα και τα πρωτότυπα προϊόντα της Askada farm φιλοξενούνται από το 2014 -μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρείας- σε ντελικατέσεν καταστήματα, βιολογικά αλλά και σε εξειδικευμένα καταστήματα τυριών και αλλαντικών στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Σλοβακία και στην Αμερική, ενώ πριν από ένα χρόνο τα delicatessen προϊόντα τους κατάφεραν να μπουν και στις Αραβικές χώρες, όπως είναι το Ντουμπάι και το Κατάρ. «Στην Ελλάδα τα προϊόντα μας βρίσκονται σε ξενοδοχεία, σε ντελικατέσεν καταστήματα και σε γυμναστήρια καθώς οι μπάρες είναι ιδανικές για τους αθλητές γιατί περιέχουν μεγάλο ποσοστό σε υδατάνθρακες» συμπληρώνει η επιχειρηματίας.

Στα σκαριά το επισκέψιμο αγρόκτημα

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας, αυτή τη περίοδο ολοκληρώνονται οι νέες κτιριακές τους εγκαταστάσεις με σκοπό να μετατραπεί το αγρόκτημά τους σε έναν επισκέψιμο χώρο, όπου μικροί και μεγάλοι θα μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τα σύκα Κύμης, θα μπορούν να τα δοκιμάσουν και να απολαύσουν τη φύση και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. «Υπολογίζουμε ότι από αρχές Σεπτέμβρη το κτήμα μας θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες οι οποίοι θα μάθουν για όλη την αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων μας» επισημαίνει η Ε. Μύταλα.

Το βιολογικό ΠΟΠ σύκο Κύμης

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ιδρυτές της Askada Farm, η εταιρεία τους στηρίζεται στην παραδοσιακή τεχνογνωσία της αποξήρανσης των περίφημων σύκων Κύμης και τονίζουν ότι: «Η σημασία που έχει το σύκο στην Ελλάδα. αφού είναι ένα μοναδικό προϊόν αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης που παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κύμης ενώ και ο τρόπος αποξήρανσης του, που είναι μοναδικός στον κόσμο, μας έκανε να είμαστε ακόμη πιο προσηλωμένοι σε αυτό που θα δημιουργούσαμε».