Έδεσσα: η πόλη του νερού

10 February 2019

Οι περίφημοι καταρράκτες και τα πολυάριθμα κανάλια που την διασχίζουν, αλλά και οι μικρές γέφυρες, τα πάρκα της και οι δενδροφυτεμένοι δρόμοι καθιστούν την Έδεσσα μοναδική πόλη.

Λίγες πόλεις της Ελλάδας είναι προικισμένες με τόσο πολλές φυσικές ομορφιές και τοπία, όσο η Έδεσσα. Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, με καταπληκτική θέα στον κάμπο, με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, αλλά και με μεγάλη ιστορική κληρονομιά, είναι ιδανική για αποδράσεις που θα σας κάνουν να ξεχάσετε την καθημερινότητα και το άγχος.
Η Έδεσσα βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας. Είναι γνωστή ως η πόλη του νερού, καθώς τα ποτάμια που την διασχίζουν, αλλά και οι διάσημοι καταρράκτες της, αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους.
Το κέντρο της πόλης κατακλύζεται από πεζοδρόμους όπου μπορείτε να κάνετε βόλτες και να πιείτε τον καφέ σας ή να ψωνίσετε, δίπλα στο πράσινο και τα νερά των καταρρακτών. Εκεί υπάρχει το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ρολόι, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στο 1900.
Λίγο πιο έξω η συνοικία Βαρόσι, που προστατεύεται με ειδικό νόμο από το 1983, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα τμήματα της πόλης. Εκεί θα δείτε τα παλιά σπίτια, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ό,τι απέμεινε από την παλιά Έδεσσα, μετά την πυρπόληση της και μπορείτε να περπατήσετε στα στενά και γραφικά δρομάκια και να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Στην άκρη της συνοικίας Βαρόσι, βρίσκεται η περιοχή «Ψηλός Βράχος» με καταπληκτική θέα προς τις χρωματιστές κοιλάδες της Έδεσσας και της Πέλλας. Από εκεί μπορείτε να διακρίνετε τις πλαγιές του Βερμίου και τα γύρω χωριά, αλλά και την Αρχαία Πόλη και τη Μονή της Αγ.Τριάδας. Οι πιο δραστήριου μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να ράφτινγκ στο ποτάμι, βόλτες με άλογα στην αρχαία πόλη, ποδηλατάδες ή πεζοπορία στα δάση.

ΕΔΕΣΣΑ
Έδεσσα; η πόλη του νερού

Όπως κάθε περιοχή έτσι και η Έδεσσα έχει τον δικό της γαστρονομικό πλούτο. Στα ταβερνάκια της περιοχής αναζητήστε πιάτα της τοπικής κουζίνας, όπως τσουμπλέκι (στρώσεις από κρέας, λαχανικά και δαμάσκηνα σε γάστρα), κουκουλωτό (χοιρινό με πιπεριές ή δαμάσκηνα, πράσα και τυρί), μπουγιουρντί (φέτα, ντομάτα και καυτερή πιπεριά σε πήλινο), χοιρινό με κυδώνια ή κάστανα, πέστροφες, ωραιότατα ψητά κρέατα (κυρίως γουρουνόπουλο), σούπες και πίτες. Όσον αφορά τα γλυκά, θα βρείτε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε φτιαγμένο με κεράσια αλλά και κουρκουμπίνια, πολλά σιροπιαστά, φλογέρες γεμιστές με κρέμα, μαρμελάδες κ.α. Πριν φύγετε από την πόλη πάρτε μαζί σας κομπόστες και λικέρ από τα περίφημα κεράσια Βοδενών, τυρί μπάτσο, πιπεριές τσούσκες (καυτερές), χειροποίητα ζυμαρικά.