Δίκταμο, φασκόμηλο και θυμάρι είναι τα βότανα της κρητικής γης που εξαλείφουν τις ιώσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα
Είναι γνωστό πως η φύση αποτελεί την πηγή πολλών δραστικών ουσιών με φαρμακευτική δράση σε διάφορες παθήσεις του ανθρώπου και τα ιαματικά βότανα έχουν προσελκύσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον σύγχρονων επιστημόνων. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, έλειπε η επιστημονική απόδειξη και τεκμηρίωση των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων. Μια ομάδα επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μετά από πολυετή έρευνα πέτυχε να μελετήσει και να αξιοποιήσει θεραπευτικές πρακτικές από τη χρήση βοτάνων και να καταλήξει σε τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματα.
Η ομάδα, που αποτελείται από τον Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέργιο Πυρίντσο, Καθηγητή Βιολογίας και Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στo πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Ιολογίας της European Society for Clinical Virology (ESCV), απέδειξε πως το εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων (Δίκταμο, φασκόμηλο και θυμάρι) διαθέτει την ίδια ισχυρή αντι-ιική δράση με κλασικές δραστικές ουσίες έναντι των ιών του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες, των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παρουσίαση αποτελεσμάτων κλινικοεργαστηριακών μελετών που αφορούν τη χρήση φυσικών ιδιοσκευασμάτων με αντι-ιική δράση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία των συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας, εκφράζοντας έτσι την ευρεία αποδοχή τους από την επιστημονική κοινότητα. Στελέχη, μάλιστα, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), εκδήλωσαν ενδιαφέρον ώστε τα επιστημονικά αυτά ευρήματα να συμπεριληφθούν σε σχετική δημοσίευση του ECDC με τίτλο «non-pharmaceutical countermeasures against influenza».
“Το πατενταρισμένο εκχύλισμα των τριών κρητικών βοτάνων βρέθηκε ότι προκαλεί ειδική δόσο- και χρόνο-εξαρτώμενη μείωση του ιικού φορτίου των κυττάρων. Τόσο με μελέτες μοριακής προσομοίωσης, όσο και πειραματικά, δείξαμε ότι το σκεύασμα (σε δόσεις ανάλογες αυτών που κυκλοφορούν στο αίμα) αναστέλλει την είσοδο του γενετικού υλικού του ιού στην πυρήνα του κυττάρου και επομένως εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του.” εξήγησε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γεώργιος Σουρβίνος, κατά την παρουσίαση των νέων ερευνητικών δεδομένων.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Βιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Στέργιος Πυρίντσος: “Η παραγωγή του φυτικού υλικού από το οποίο παράγονται οι δραστικές ενώσεις του Κρητικού Ιάματος (Cretan Iama) γίνεται ακολουθώντας μεθόδους γεωργίας υψηλής ακρίβειας έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα καθώς και η σταθερότητα της πρώτης ύλης.
Ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας αναφέρθηκε στα νέα επιστημονικα δεδομένα που προέκυψαν μετα την κυκλοφορία του σκευάσματος των τριών κρητικών βοτάνων και τόνισε πως “η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία, αποτελεί νέα προοπτική για την δράση σκευασμάτων στους ανθρώπους”.
Ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρθηκε στο επίτευγμα της ομάδας τους, στο ότι “το σκεύασμα ήταν το πρώτο φυσικό προϊόν το οποίο μπήκε στην Ελληνική αγορά ακολουθώντας τη νέα οδηγία που εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία και επιβάλει κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος αναφορικά με τις προωθούμενες ιδιότητές του και δεν αρκείται στη βιβλιογραφική αναφορά των ιδιοτήτων των ουσιών οι οποίες περιέχονται σε αυτό”.