Μόνο τα ελληνικά γιαούρτια πέρασαν το τεστ χαμηλής ζάχαρης που πραγματοποιήθηκε στα βρετανικά σούπερ μάρκετ.
Όλα τα γιαούρτια, πλην των ελληνικών, βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα βρετανικά σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ, με επικεφαλής τη διατροφολόγο δρα Μπερναντέτ Μουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Open” κι ανέλυσαν 921 γιαούρτια διαθέσιμα σε μεγάλα βρετανικά σούπερ-μάρκετ, όλα τα γιαούρτια που πωλούνται στη Βρετανία, ακόμη και τα βιολογικά και όσα προορίζονται για παιδιά, βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα ελληνικά και ελληνικού τύπου γιαούρτια, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σύμφωνα με τις αναλύσεις των Βρετανών επιστημόνων.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να θεωρηθεί ένα προϊόν ότι δικαιούται την «πράσινη» σήμανση ως τρόφιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τα επίπεδα ζάχαρης θα πρέπει να είναι πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού,
Όλα α γιαούρτια που πωλούνται στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ, ακόμα και τα βιολογικά, βρέθηκαν να περιέχουν πολύ πάνω από την συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης. Συγκεκριμένα μόνο το 9% δεν ξεπερνούσε τα συνιστώμενα όρια ζάχαρης, ενώ για τα παιδικά γιαούρτια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%. Η πιο «γλυκιά» κατηγορία ήταν τα γιαούρτια-επιδόρπια με μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη 16,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ στα παιδικά γιαούρτια η μέση περιεκτικότητα ήταν περίπου 11/100 γραμμάρια και στα βιολογικά 13/100 γραμμάρια.
Αντίθετα τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά», βρέθηκαν να έχουν πολύ διαφορετικό θρεπτικό «προφίλ», περιέχοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών (κατά μέσο όρο 32,4% έναντι 11% έως 20% των άλλων γιαουρτιών), λιγότερους υδατάνθρακες (35% έναντι 49% έως 60% των άλλων) και τη λιγότερη ζάχαρη από όλα τα άλλα γιαούρτια (κατά μέσο όρο πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού).
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Βρετανία τα παιδιά τρώνε περισσότερο γιαούρτι από τους ενήλικες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας συνιστά τα παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών να μην καταναλώνουν πάνω από 19 γραμμάρια ζάχαρης τη μέρα. Ωστόσο μόνο δύο από τα 101 παιδικά γιαούρτια που αναλύθηκαν, ταξινομήθηκαν ως χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.