Ο κορυφαίος ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet εξέδωσε μια λίστα με τις 500 καλύτερες γαστριμαργικές εμπειρίες του πλανήτη. Δείτε το top10 όσων πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Όταν αναφερόμαστε σε γαστριμαργική εμπειρία δεν αναφερόμαστε στο τέλειο γεύμα ή σε εστιατόριο με αστέρι Michelin, αλλά στη γεύση ενός πιάτου, την πολιτιστική του σημασία και τη σημασία της τοποθεσίας όπου φτιάχνεται και σερβίρεται. Αυτό αναζήτησαν οι υπεύθυνοι του γευστικού αυτού ταξιδιού κι όπως εξήγησε στο CNN ο Matt Phillips, ένας εκ των υπευθύνων του Lonely Planet «μπορείς να φας μια σαλάτα Nicoise στη Νέα Υόρκη και να πεις ότι είναι ωραία. Όταν όμως, την απολαμβάνεις στον τόπο που την εμπνεύστηκε, τη Νίκαια της Γαλλίας, αντιλαμβάνεσαι πως εκεί τα υλικά έχουν «δέσει», ότι το πιάτο ταιριάζει στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Αυτά ακριβώς τα πιάτα αναδεικνύει η λίστα».
Pintxos: Βρίσκονται στην κορυφή της λίστας τα pintxos του Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας. Ως «pintxos» ονομάζονται τα γνωστά σε όλους μας tapas. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό που κάνει μοναδική την γαστριμαργική εμπειρία των pintxos στην παλιά πόλη του Σαν Σεμπαστιάν, είναι ότι μπορείς να μπεις από το ένα μπαρ στο άλλο και να γευτείς τα μοναδικά pintxos κάθε κουζίνας.
Laksa: Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένα μπολ καυτερή σούπας με noodle από ρύζι, με κοτόπουλο, γαρίδα ή ψάρι και με πλούσιο και πικάντικο κάρυ και γάλα καρύδας που έρχεται από την Kuala Lumpur.
Sushi: το κοινό του Lonely Planet κατέταξε στην 3η θέση το sushi στο Tokyo. Δοκιμάστε το σε μέρη που δεν έχουν ουρές και αφήστε τους ειδικούς να επιλέξουν για εσάς.
Beef brisket: Στο Τέξας θα απολαύσετε ένα ζουμερό και πολύ γευστικό καπνιστό βοδινό, που μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία και καπνίζεται σε δρυ έως ότου λιώσει.
Som tum: Σαλάτα απο την Bangkok που συνδυάζει το ξινό με το αλμυρό, το γλυκό και το καυτερό. Τραγανά φιστίκια με δροσερά κομμάτια πράσινης παπάγιας, καρότο και μικρές, γλυκές γαρίδες και ντομάτες δημιουργούν μια πανδαισία γεύσης.
Smørrebrød: Στην Κοπεγχάγη θα βρείτε το Smørrebrød, μια φέτα ψωμί σίκαλης με βούτυρο που συνδυάζει ψάρι με κρέας και τυρί. Συνολικά έχετε 140 επιλογές.
Καραβίδα: Η καραβίδα στην ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας, Kaikoura, προετοιμάζεται με βούτυρο, σκόρδο, μαϊντανό, λεμόνι και το σερβίρεται με μπύρα.
Bibimbap: στη Σεούλ θα απολαύσετε βοδινό κρέας με λευκό, καυτερό ρύζι και σοταρισμένα λαχανικά σε συνδυασμό με ζύμη σόγιας και τηγανητό αυγό.
Πίτσα μαργαρίτα: Στο «σπίτι» της πίτσας τη Νάπολι θα βρείτε την απλότητα σε όλο της το μεγαλείο.
Dim sum: σημαίνει «ελαφρύ σνακ». Θα το βρείτε στο Χονγκ Κονγκ και μπορεί να ‘χει γαρίδες ή χοιρινό ή λαχανικά ή ακόμα και φουά γκρα.
Για την ιστορία, η πρώτη αναφορά στην Ελλάδα είναι στο Νο49 και αφορά τους τοματοκεφτέδες της Σαντορίνης. Μπορείτε να δείτε και τα 500 πιάτα στο βιβλίο “Lonely Planet’s Ultimate Eatlist: The world’s top 500 food experiences…ranked!”