Μάνη, ένα λουλούδι από πέτρα

9 October 2018

Μπορεί να μην θεωρείτε -ακόμα- ο top ελληνικός προορισμός, αλλά έχει όλα τα φόντα για να γίνει! Ο λόγος για την Λακωνική Μάνη που κρύβει μέσα της όλη την ομορφιά της φύσης

«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό» είναι ο πρώτος στίχος από το ποίημα «Μάνη: Λουλούδι από πέτρα» του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. O τίτλος του μέσα σε 4 μόλις λέξεις προσδιορίζει με ακρίβεια την ομορφιά και την ατμοσφαιρική ενεργεία της Μάνης. Η περιοχή έχει άπειρα σημεία να επισκεφτεί κανείς. Από αξιοθέατα και γραφικά χωριά μέχρι παραλίες, μνημεία, φυσικά τοπία και το απέραντο γαλάζιο αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Μάνης, επιβεβαιώνοντας όλα μαζί, εκτός από την ομορφιά της, την κραταιά της θέση και τον δυναμικό ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια της ιστορίας.
Με ορμητήριο την Αρεόπολη, την πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων αξίζει να επισκεφτείτε τον μητροπολιτικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ένα εμβληματικό μνημείο όχι μόνο για την Αρεόπολη αλλά για ολόκληρη τη Μάνη, κτίσμα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.

ΑΡΕΟΠΟΛΗ
Η πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη

Κάντε μια βόλτα στην πλατεία Αθανάτων εκεί όπου δεσπόζει το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ο ναός του Αγίου Αθανασίου.
Πηγαίνετε μέχρι το εξαιρετικό ξενοδοχείο «Κυρίμαι», ένα πραγματικό στολίδι του τόπου που ψηφίστηκε το καλύτερο της Ευρώπης κι αποτελεί έναν από τους λόγους που η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση τουριστών τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και αν δεν μείνετε στο ξενοδοχείο, επισκεφτείτε το για καφέ την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ένα μαγευτικό τοπίο με θέα την άγρια φύση της περιοχής. Μπορείτε επίσης να γευτείτε την ελληνική κουζίνα του ξενοδοχείου με ένα άκρως γευστικό, παραδοσιακό μενού που θα σας μυήσει στις γεύσεις της περιοχής.

Ξενοδοχείο Κυρίμαι στη Μάνη
Το ξενοδοχείο «Κυρίμαι», ένα πραγματικό στολίδι του τόπου που ψηφίστηκε ως το καλύτερο της Ευρώπης

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε μια βόλτα μέχρι το Λιμένι για ουζάκι και να απολαύσετε τη βουτιά» του ήλιου μέσα στη θάλασσα και τα χρώματα που γεμίζει ο ουρανός της Μάνης. Μπορείτε επίσης να ανεβείτε μέχρι το Οίτυλο. Ο παραλιακός δρόμος του οικισμού είναι ιδανικός για βόλτα το απογευματάκι με πολλά καφέ στην μια πλευρά και τη θάλασσα στην άλλη. Αν ο καιρός το επιτρέπει επισκεφθείτε και την μυστική παραλία της περιοχής, που την σκεπάζουν δυο πελώριοι βράχοι, και στο εσωτερικό τους σχηματίζουν θαλάσσιες σπηλιές. Πραγματικά μαγευτική!

ΛΙΜΕΝΙ
Η θέα στο Λιμένι μετά το ηλιοβασίλεμα

Το καλύτερο σημείο για βουτιές στην Μάνη είναι ο Γερολιμένας. Τα γαλαζοπράσινα νερά του αντανακλούν τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια της περιοχής, αναδεικνύοντας τον οικισμό σε έναν από τους ωραιότερους της Λακωνίας. Όποιος τον επισκεφθεί θα έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χαρακτηριστική «ατμόσφαιρα» της Μάνης, και την υπέροχη θέα προς το ακρωτήριο Ταίναρο.

ΓΥΘΕΙΟ
Το κοσμοπολίτικο Γύθειο

Εκεί κοντά βρίσκεται η εκκλησία της «Βλαχέρνας» και δίπλα της ένας πύργος από τους πολλούς που φτάνουν ως τη θάλασσα. Αν πάλι είσαι λάτρης της πιο κοσμοπολίτικης ζωής, τότε μια βόλτα μέχρι το Γύθειο επιβάλλεται. Αποτελεί την πιο τουριστική πόλη της Μάνης με πολλές ψαροταβέρνες, καφέ και μπαρ. Χτισμένη και αυτή αμφιθεατρικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, περισσότερο «ζωντανό» όσον αφορά στις πολλές επιλογές σε φαγητό, διασκέδαση και διαμονή. Αν πάλι είσαι λάτρης της ιστορίας, η Μάνη θα σε ανταμείψει! Όλη η Μάνη είναι γεμάτη ιστορικά μνημεία, κάστρα, αξιοθέατα, εκκλησάκια που μπορεί κανείς να επισκεφτείτε, και όλα τους κουβαλούν μεγάλη ιστορία.

Must see

  • Το Σπήλαιο του Δυρού
  • Το Ακρωτήρι Ταίναρου
  • Την Χερσόνησο Τηγάνι
  • Το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας
  • Το Σπήλαιο Βατσινήδη (ή Βοτσινίδη).