Θάσος: το νησί των Σειρήνων με τις ξακουστές παραλίες

19 September 2018

Τιρκουάζ νερά, χρυσή αμμουδιά και πεύκα, διάσπαρτα αρχαία μνημεία, παραθαλάσσια και ορεινά χωριά, αμέτρητοι γευστικοί πειρασμοί περιμένουν τους επισκέπτες για ένα μαγευτικό ταξίδι στην Θάσο.

Ένα νησί όχι ιδιαίτερα φημισμένο, αλλά που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τρομερή άνθηση. Ένα από τα λίγα νησιά που συνδυάζει το πράσινο με μαγευτικές παραλίες, η Θάσος, είναι μια ζωντανή πόλη, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο κοσμικά νησιά του Αιγαίου. Γραφικά στενά, καταπράσινα τοπία, γαλανά κρυστάλλινα νερά, αλλά και κομψά μικρομάγαζα, ψαροταβέρνες και στέκια συνθέτουν την ομορφιά της Θάσου.
Μόλις μία ώρα με το ferry από το λιμάνι της Καβάλας, η Θάσος, το νησί των Σειρήνων, πράγματι σου κλέβει το μυαλό και την καρδιά με τις ομορφιές της. Με τη θάλασσα από τη μία πλευρά κι ένα πυκνό πευκοδάσος από την άλλη σε προσκαλεί σε ένα μαγευτικό ταξίδι χρωμάτων, αρωμάτων, γεύσεων και ιστορίας. Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από την πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα, όπου χτυπά η καρδιά του νησιού κι ακολουθήστε τις ταμπέλες προς την αρχαία πόλη, που χρονολογείται στο 700 π.X.. Εκεί θα δείτε τα ερείπια της Αγοράς, του πάλαι ποτέ πολιτισμικού και εμπορικού κέντρου της Θάσου, το Αρχαίο Θέατρο και την Ακρόπολη με τα απομεινάρια των ναών του Πυθίου Απόλλωνα και της Αθηνάς.

ΘΑΣΟΣ ΤΙΡΚΟΥΑΖ ΝΕΡΑ
Όποια θάλασσα και να επιλέξει κανείς τα νερά της θα έχουν ένα εντυπωσιακό τιρκουάζ χρώμα

Συνεχίστε προς την θάλασσα κι επιλέξτε μια από τις πολλές πεντακάθαρες, προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους, πευκοντυμμένες παραλίες του νησιού. Όποια κι αν επιλέξτε απο τη Μακρύαμμο, τη Γλυφάδα, τη Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τη Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, τον Παράδεισο, την Ψιλή Άμμο, την Αλυκή, το Πευκάρι ή αυτή των Mεταλλείων στα Λιμενάρια, οι παραλίες της Θάσου σε κάνουν να πιστεύεις πως κολυμπάς στην Γαλάζια λίμνη. Όλες τους με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά και πεύκα για σκιά, δίκαια έχουν κερδίσει τον τίτλο των καλύτερων παραλιών της Βορείου Ελλάδας. Αξίζει, επίσης, να κάνετε το γύρο του νησιού, για να εντοπίσετε κολπίσκους και prive ακρογιαλιές! Ο μεγαλύτερος παραθαλάσσιος οικισμός της Θάσου, τα Λιμενάρια, προσφέρει πλήθος επιλογών για διαμονή, φαγητό και έντονο nightlife. Σήμα κατατεθέν του το Παλατάκι που δεσπόζει πάνω στην θάλασσα.

KAZABITI ΘΑΣΟΥ
Η πλατεία με τα πλατάνια στο Καζαβίτι της Θάσου

Must προορισμός- εκτός από τις παραθαλάσσιες περιοχές -αποτελεί το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι. Πέτρινα αρχοντικά με ξύλινους εξώστες και μια πλατεία με πλατάνια, καφενεδάκια και ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές δημιουργούν ένα ιδεώδες σκηνικό για τους αμετανόητους λάτρεις των «ορεινών» διακοπών.Και οι επιλογές δεν τελειώνουν εδώ, η περιοχή του Σωτήρα με το ήπιο και ξηρό κλίμα του χωριό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από ρευματισμούς και κατατάσσεται πλέον στους «ψαγμένους» και ανερχόμενους προορισμούς της Θάσου. Αν τώρα θέλετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα και να γευτείτε τα εδέσματα του νησιού όπως κατσικάκι, χταποδοκεφτέδες, λιόκαυτα ψάρια και πατέρικα -παραδοσιακό φαγητό με λάχανα μαγειρεμένα με ντομάτα- επισκεφθείτε στον Λιμένα το εστιατόριο Σύμη που φημίζεται για τη γαριδομακαρονάδα του, τις Μούσες για τους ουζομεζέδες της ή τα ταβερνάκια του Θεολόγου για τα μαγειρευτά τους και τον Λαμπίρη για το γεμιστό σουβλάκι στα κάρβουνα.  Τέλος, η Θάσος δεν είναι απο τα νησιά που ησυχάζουν. Στον υπαίθριο χώρο της Αρκούδας, στα Λιμενάρια, διοργανώνονται live events, στη Σκάλα Ποταμιάς, το Twins Club ανεβάζει τα ντεσιμπέλ με ξένες και ελληνικές επιτυχίες, ενώ o Μανδραγόρας ροκάρει με ήχους 80s και 90s. Bars και clubs θα ανακαλύψετε, επίσης, στον Λιμένα και στον Ποτό, ο οποίος προσφέρεται για ξέφρενη διασκέδαση και luxe διαμονή.