Mastic Snails: Σαλιγκάρια με άρωμα μαστίχας!

3 September 2018

Σαλιγκάρια με άρωμα μαστίχας, φιλέτο σαλιγκαριού με ελαιόλαδο και δενδρολίβανο, καπνιστό φιλέτο σαλιγκαριού με απάκι και ελαιόλαδο είναι κάποια μόνο από τα πρωτότυπα προϊόντα που παράγει η Mastic Snails. Η εταιρεία μεταποίησης του πρότυπου εκτροφείου σαλιγκαριών Chios Snail Farm.

Σαλιγκάρια με άρωμα μαστίχας, φιλέτο σαλιγκαριού με ελαιόλαδο και δενδρολίβανο, καπνιστό φιλέτο σαλιγκαριού με απάκι και ελαιόλαδο ή άγρια αγκινάρα, λιαστή ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης, καθώς και νωπά σαλιγκάρια ή προϊόντα κατάψυξης, όπως σαλιγκάρια Bourguinon και σαλιγκάρια στιφάδο, είναι τα προϊόντα της εταιρείας Mastic Snails στην περιοχή Δοξαρά-Βασιλεώνoικο στη Χίο.

Το εκτροφείο Chios Snail Farm ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και μέσα στα χρόνια που ακολουθούν ασχολείται με την παραγωγή, την εκτροφή αλλά και τη μεταποίηση. Το 2016 γεννήθηκε η επιχείρηση Mastic Snails, μια μεταποιητική μονάδα σαλιγκαριών που αποτελεί μια πρότυπη εταιρεία μεταποίησης σαλιγκαριών. Σε κλειστού τύπου δυχτιοκήπιο 1020 τμ γίνεται η εκτροφή των σαλιγκαριών Helix Aspersa Muller και maxima (κρητικός κοχλιός), μέσα σε σύστημα υδρονέφωσης που εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής και διαβίωσης των σαλιγκαριών. Τα σαλιγκάρια γεννούν, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν σε ειδικούς χώρους- πάρκα κατανεμημένα στον χώρο του εκτροφείου ανάλογα την ηλικία, την ποικιλία και το μέγεθός τους.

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της μονάδας, Γαρύφαλλος Σινάγκης, η δραστηριότητα του εκτροφείου επεκτείνεται συνεχώς και ήδη τα προϊόντα της Mastic Snails εξάγονται σε Ιταλία και Άπω Ανατολή, ενώ στην τοπική αγορά της Χίου η μέση παραγωγή νωπών σαλιγκαριών κυμαίνεται στα 1700 κιλά. Τα προϊόντα που παράγονται από την επιχείρηση είναι προϊόντα χωρίς προσθήκη χημικών συντηρητικών, αυξητικών ορμονών ή τεχνητών συστατικών. Όπως αναφέρει ο κ. Σινάγκης “η εταιρεία παράγει υψηλής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι το σαλιγκάρι με άρωμα μαστίχας, το οποίο αναπτύσσεται σε μαστιχόδεντρα, και σε αυτό ευνοούν και οι κλιματικές συνθήκες του νησιού”.

masticsnails εκτροφειο

Η διατροφική αξία των σαλιγκαριών
Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών σαν έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής διατροφής. Το κρέας των σαλιγκαριών παρουσιάζει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα. Έχει δέκα φορές λιγότερα βακτηρίδια σε σύγκριση με άλλα κρέατα, ενώ το λίπος των σαλιγκαριών παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία δεν μπορεί να τα συνθέσει και τα λαμβάνει μόνο μέσω της διατροφής. Επίσης τα σαλιγκάρια θεωρείται ότι παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, δρουν προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος.

Αυτό το ήξερες…
Ανά τον κόσμο υπάρχουν περίπου 3.870 είδη σαλιγκαριών του γένους helix. Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 400 είδη που από αυτά τα 30 είδη είναι βρώσιμα. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα σαλιγκάρια είναι το ότι δεν ακούνε, έχουν καρδιά που χτυπάει όπως η ανθρώπινη, αλλά αποτελείται από ένα κόλπο και μια κοιλιά.

mastic snails1

Στοιχεία επικοινωνίας:

Chios Snail Farm
Διεύθυνση: Δοξαρά Βασιλεώνοικο , Χίος 821 00, Βόρειο Αιγαίο
Τηλέφωνο: 2271022581 , 6937183733
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: https://chiossnailfarm.webnode.gr